Societatea PRO NEUROMED SRL, condusă de medicul neurolog dr. Lefter Denisa-Mădălina, s-a dotat cu un Stimulator Magnetic Transcranian de ultimă generaţie. Ne-am deplasat la cabinetul doamnei doctor pentru a afla mai multe detalii despre acesta.

Reporter: Care sunt noutăţile în cabinetul dumneavoastră?

Dr. Lefter Denisa-Mădălina: Noutăţile sunt destul de multe şi aş începe în primul rând prin a anunţa că din luna august 2019 am reluat contractul cu Casa de Sănătate a judeţului Călăraşi. Asta înseamnă că în baza biletului de trimitere emis de medicul de familie sau alţi medici specialişti aflaţi în contract cu CAS Călăraşi, pacienţii beneficiază de consultaţie gratuită. În urma consultaţiei, se pot emite scrisori medicale, reţete sau se pot recomanda investigaţii medicale suplimentare, decontate de CAS Călăraşi.

Reporter: Despre noul aparat ce ne puteţi spune?

Dr. Lefter Denisa-Mădălina: Stimularea magnetică transcraniană este o tehnică modernă, neinvazivă, cu aplicabilitate în patologia neuro-psihiatrică. Stimulatorul Magnetic Transcranian cu care ne-am dotat este parte a unui proiect cu finanţare europeană pe care societatea noastră l-a accesat.

Reporter: Daţi-ne mai multe detalii despre această finanţare…

Dr. Lefter Denisa-Mădălina: Aici un rol decisiv l-a avut soţul meu. Eu i-am spus care sunt echipamentele medicale cu care aş putea veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor din oraşul nostru, iar el a conceput un plan de afaceri croit pe aceste nevoi. Finanţarea a fost obţinută prin Programul „Start – pentru afacerea ta!” acolo unde Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România este administrator schema de minimis, iar ADR Sud-Muntenia este partener. Astfel, prin această finanţare, am adus la Călăraşi tehnologie de ultimă generaţie pentru tratarea bolilor neurologice.

Reporter: Să revenim la Stimulatorul Magnetic Transcranian. Cum funcţionează acest aparat?

Dr. Lefter Denisa-Mădălina: Stimulatorul funcţionează pe baza legii inducţiei electromagnetice. În funcţie de patologia pacientului, bobina aparatului este plasată pe scalpul acestuia, în proximitatea zonei creierului ce trebuie stimulată. Prin bobină trece un curent de mare intensitate care generează un câmp magnetic. Acest câmp magnetic pulsativ dă naştere la rândul lui unor curenţi induşi de mică intensitate, însă suficient de puternici încât să stimuleze neuronii să elibereze şi să echilibreze cantităţile de neurotransmiţători.

Reporter: Care sunt bolile tratate de acesta?

Dr. Lefter Denisa-Mădălina: Stimulatorul magnetic transcranian are aplicabilitate în patologia neuro-psihiatrică. În neurologie îl folosim pentru tratarea migrenei, pentru recuperarea motorie sau afazie post accident vascular cerebral, durerea neuropată, precum afecţiuni ale coloanei cervicale şi lombare sau sindroame algo-parestezice post hernie de disc operată. De asemenea, stimularea magnetică transcraniană este folosită cu success şi în boala Parkinson acolo unde ameliorează tremorul, în tinitus sau în distonie. În psihiatrie, stimularea magnetică transcraniană a fost consacrată în tratarea depresiei care nu răspunde la tratamentul medicamentos, dar şi în anxietate, atacuri de panică, tulburare obsesiv-compulsivă sau tulburare cognitivă. Pentru tratarea patologiei psihiatrice, pacientul trebuie să aibă recomandarea unui medic psihiatru.

Reporter: Este un aparat comun?

Dr. Lefter Denisa-Mădălina: Din păcate, în afară de centrele universitare din zona noastră, mă refer la Bucureşti şi Constanţa, niciun alt judeţ din zonă nu are în dotare un astfel de aparat.

Reporter: Ce planuri mai aveţi pentru viitor?

Dr. Lefter Denisa-Mădălina: În curând vom achiziţiona şi un electroencefalograf modern, parte a aceluiaşi proiect, pentru a putea diagnostica mai uşor epilepsia. EEG-ul are indicaţie şi în sindroame confuzionale, tumori, traumatisme cranio-cerebrale sau sincope. De asemenea societatea noastră îşi propune să se doteze constant cu echipamente medicale moderne astfel încât, pacienţii din oraşul şi judeţul nostru, să nu se mai ducă în alte oraşe pentru investigaţii şi tratamente. Încercăm să îmbinăm cunoştinţele medicale şi în acelaşi timp să ţinem pasul cu tehnologia existentă în domeniu, pentru a putea oferi servicii de cea mai înaltă calitate pacienţilor noştri.

Reporter: Cum pot obţine pacienţii o consultaţie la dumneavoastră?

Dr. Lefter Denisa-Mădălina: Pentru şedinţele de stimulare magnetică transcraniană, pacientul trebuie mai întâi examinat, deoarece această terapie, deşi neinvazivă, poate fi contraindicată anumitor categorii de pacienţi. Consultaţiile se efectuează doar pe bază de programare la numărul de telefon: 0766/722.515.