Terasele rămân deschise şi după ziua de luni, când au intrat în vigoare noile măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a precizat în cadrul briefingului de presă, susţinut în data de 6 noiembrie 2020, că terasele vor rămâne deschise, în ciuda noilor măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, care au intrat în vigoare luni. Însă, în cazul teraselor celor care nu respectă prevederile Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun şi care, astfel, şi-au montat pereţi pentru păstrarea căldurii, se vor aplica măsurile stabilite pentru activitatea restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor.

„Ați observat, poate, în ultima perioadă, cu temperaturile care au început să scadă, că unele terase, chiar dacă sunt în afara spațiului închis al unui restaurant, au devenit și ele închise. S-a pus sticlă, s-au pus diferite tipuri de pereți, pentru a păstra căldura. În acest caz, se încadrează în definiția spațiilor închise, din Legea nr. 349/2002, cea a produselor de tutun. Acolo este specificat foarte clar, respectiv, că un spațiu închis este cel care are un acoperiș și două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau temporare. Prin urmare, orice spațiu care are astfel de descriere se tratează ca spațiu închis. Deci, se aplică regula spațiilor închise din restaurante, după incidențe, care rămân valabile. Dacă sunt deschise, în conformitate cu definiția respectivă, atunci merg pe regulile spațiilor deschise şi a teraselor deschise. Subliniez, pe această cale, că o altă măsură stabilită începând de luni este închiderea magazinelor la ora 21:00. Menirea ei este limitarea mobilităţii şi a contactului, pentru reducerea riscului de răspândire. Sunt excepţii, totuşi: livrarea la domiciliu. Cine asigură livrarea la domiciliu poate să rămână deschis”, a declarat Raed Arafat.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor se desfășoară astfel: fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori; fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06:00 – 23:00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori; este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

În cazul restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, dacă este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile, activitatea este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile.