Filiala Orizont a Bibliotecii Judeţene „Alexandru Odobescu” din Călăraşi a găzduit, săptămâna trecută, seminarul de instruire a proiectului intitulat „Participă”, iniţiat de Fundaţia Special Olympics Romania. Acest proiect se adresează profesorilor din școlile de masă, interesați de problematica integrării școlare a elevilor cu dizabilități intelectuale.

 

Prezenţi la eveniment au fost 13 învățători și profesori de la nouă școli și grădinițe publice din Călărași, directoarea Fundaţiei Special Olympics Romania, Emilia Ispaş, profesorul psihopedagog Pompilia Zeța, de la Asociația “Noi Orizonturi” Călărași, şi reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene „Alexandru Odobescu”.

Dascălii au aflat lucruri noi despre persoanele cu dizabilități intelectuale, au primit manualul profesorului “Participă!” și au ascultat cu emoție discursurile susţinute de Alexandra Drăghici și Gabriela-Ana Popîrlan, ambele fiind sportive Special Olympics și Lideri de Tineret. Alexandra și Gabriela s-au descurcat foarte bine și au reușit să impresioneze prin dorința lor de a-și dovedi abilitățile, dar și prin sensibilitatea discursurilor lor.

Profesorii de la Școlile Gimnaziale “Carol I”, “Mihai Viteazul” şi “Constantin Brâncoveanu”, de la Colegiul Național “Barbu Știrbei”, Colegiul Agricol “Sandu Aldea” şi Colegiul Economic şi de la Grădinițele cu Program Prelungit “Amicii”, “Brotăcelul” şi “Step by Step” au discutat despre provocările învățământului incluziv şi despre cum pot crea școli și medii prietenoase pentru toți copiii.

“Mulțumiri speciale doamnei Pompilia Zeța, de la Asociația ‘Noi Orizonturi’ din Călărași, care a reușit să aducă alături de noi un grup de profesori inimoși, precum și gazdelor de la Biblioteca Judeţeană Călăraşi, Filiala Orizont. Avem acum pe rafturile bibliotecii manualul ‘Participă!’ care așteaptă să fie răsfoit de persoanele interesate de abilitățile elevilor cu dizabilități intelectuale, a declarat directoarea Fundaţiei Special Olympics Romania, Emilia Ispaş.

“Mulțumim doamnei director Emilia Ispas, de la Fundația Special Olympics, pentru lucrurile frumoase pe care le face și pe care ni le-a prezentat și mulțumim doamnei profesor psihopedagog Pompilia Zeţa pentru că ne-a ales să găzduim acest eveniment deosebit”, a precizat bibliotecara Alina Dumitru.

Această activitate a făcut parte din proiectul “iLead – Special Needs Athletes Leadership Initiative/EU Decid – Sportivi Lideri cu dizabilități intelectuale” și urmărește implicarea activă a tinerilor cu dizabilități intelectuale și a celor fără dizabilități ca parteneri cu drepturi egale în viața comunității.

50 de tineri cu dizabilități intelectuale din București, Călărași, Târgoviște, Brașov și Ploiești își vor consolida abilitățile de lider în calitate de ambasadori ai semenilor lor, de educatori și de antrenori, devenind astfel modele de urmat și 950 de elevi din școli de masă din cele șase orașe vor fi educați cu ajutorul manualului “Participă!”.

Proiectul este finanțat de Adobe Foundation și se desfășoară pe o perioadă de 12 luni în șase orașe, printre care şi Călăraşi.