Tinerii care își doresc să devină ofițeri în Armata României au la dispoziție şase academii, trei universități civile, 29 de specializări și 195 de locuri.
Locurile scoase la concurs sunt următoarele: învăţământ universitar militar – 108 locuri: Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Sibiu (trei ani): 26 de locuri; Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Brașov (trei ani): nouă locuri; Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Constanța (patru ani): şapte locuri; Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, București (patru ani): 55 de locuri; Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, București (trei ani): 11 locuri; Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, București, specializarea drept: nouă locuri (absolvenții vor fi ofițeri în cadrul Ministerului Apărării Naţionale). Pentru detalii suplimentare accesați Planul de școlarizare: https://bit.ly/3rxYtCl. Termenul limită pentru înscrierea candidaților este 29 aprilie 2021. Selecția și examinarea medicală se vor desfășura după ierarhizarea candidaților în urma susținerii examenului de admitere; învăţământ universitar civil – 78 de locuri pentru MApN:
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti – prin Institutul Medico-Militar (cinci – şase ani): 55 de locuri (48 la medicină generală, patru la medicină dentară, trei la farmacie); Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş – prin Institutul Medico-Militar (cinci – şase ani): 15 locuri (medicină generală); Universitatea București – opt locuri (patru la psihologie, două la jurnalism, două la istorie). Termenul limită pentru înscrierea candidaților este 5 martie 2021. Termenul limită pentru selecția candidaților este 9 aprilie 2021. Termenul limită pentru examinarea medicală este 23 aprilie 2021. Termenele finale de întocmire a dosarelor de candidat se vor stabili după ce se vor aproba metodologiile de admitere și perioada admiterii.

Condiţii de înscriere

Se pot înscrie elevii claselor a XII-a și absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat, având vârsta de cel mult 26 de ani – 24 de ani pentru aviație-naviganți – împliniți în cursul anului 2021.
Candidații trebuie să nu fi parcurs, în întregime sau parțial, un program de studii universitare de licență cu finanțare de la bugetul de stat, iar în cazul în care au parcurs un astfel de program de studii, să menționeze în cererea de înscriere despre aceasta, urmând ca până la data înmatriculării să facă dovada că au achitat/achită contravaloarea serviciilor de școlarizare de care au beneficiat anterior cu finanțare de la bugetul de stat.
Pentru înscriere în vederea parcurgerii procesului de selecție și admitere, trebuie să contacteze biroul informare – recrutare din cadrul centrului militar de care aparțin cu domiciliul și să completeze o fișă de contact cu datele de identificare și opțiunile privind cariera militară (fișa de contact va fi completată de părinți/tutori pentru candidații minori). Fișa de contact se obține direct de la sediul biroului informare – recrutare sau on-line, și se completează conform indicațiilor personalului recrutor.
Cei interesaţi sunt sfătuiţi să întrebe personalul recrutor cum trebuie să procedeze și ce documente trebuie să trimită.
Adresele și numerele de telefon sunt disponibile la adresele: https://bit.ly/3tU6ynb și aici: https://bit.ly/3jLG3vq (în funcție de domiciliu).
De menţionat că aceştia se pot înscrie și online, trebuie să întrebe personalul recrutor cum trebuie să procedeze, ce documente trebuie să trimită și la ce adresă de e-mail.

Selecţia candidaţilor

Selecția aptitudinală generală constă în parcurgerea: probelor psihologice: test de aptitudini și de personalitate; probe fizice (evaluarea capacității motrice): traseu utilitar-aplicativ, cu baremul un minut și 45 de secunde și alergare pe distanța de 2.000 de metri, cu baremul de nouă minute și 45 de secunde; interviu de evaluare finală (pentru orientarea vocațională a candidaților).
Centrele zonale de selecție și orientare se află la Breaza, Alba Iulia, Câmpulung Moldovenesc și Constanța.
Pentru anumite arme și specialități militare, candidații declarați „Admis” la selecția aptitudinală generală și la examinarea medicală, vor parcurge probe suplimentare medicale și/sau psihologice, astfel: candidații pentru locurile care presupun desfășurarea activităților aeronautice militare – la Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială din București; candidații pentru marină – la Centrul de Medicină Navală din Constanța.
Perioada de întocmire a dosarelor de candidat se va stabili după ce se vor aproba metodologiile de admitere și perioada admiterii.
Metodologiile/regulamentele de admitere, inclusiv tematica și bibliografia pentru examenul de admitere, se publică pe site-urile instituțiilor de învățământ militar și civil, pe măsură ce sunt aprobate, iar ulterior pot fi consultate și la birourile informare – recrutare.
Pentru mai multe informații, consiliere și înscriere, tinerii se pot adresa la birourile informare-recrutare din cadrul centrelor militare județene și de sector de care aparțineți cu domiciliul.
Adresele și numerele de telefon sunt disponibile la adresele: https://bit.ly/3tU6ynb și aici: https://bit.ly/3jLG3vq (în funcție de județ/sector).