Echipa EFdeN a României a încheiat competiţia Solar Decathlon pe locul patru mondial, aducând României cea mai bună performanță istorică. Din această echipă au făcut parte şi trei tineri din judeţul Călăraşi, şi anume Răzvan Culea, Andrada Lazăr și Mihai Manciu.

 

Vă reamintim că EFdeN, reprezentanta României la Solar Decathlon 2018, a fost desemnată campioană mondială la proba de comunicare și dublu vicecampioană mondială la proba de inginerie și construcție, respectiv la proba de condiții de confort. De asemenea, echipa României a mai obținut locul trei la proba de sustenabilitate. La alte trei probe din competiție, respectiv funcționalitatea casei, eficiență energetică și transport electric, EFdeN s-a clasat pe locul patru. La finalul a doi ani de pregătiri în România și două săptămâni de competiție în Dubai, EFdeN a terminat pe locul patru în clasamentul general mondial.

 

Rezultatul final, o performanţă unică în istoria participării României la competiție

 

Rezultatul final și premiile obținute de echipa EFdeN la Solar Decathlon 2018 reprezintă o performanță unică în istoria participării României la această competiție. Solar Decathlon, cea mai importantă competiție internațională de case solare, a avut loc în perioada 14 – 29 noiembrie 2018, în Dubai. EFdeN, echipa din România, a concurat alături de alte 14 echipe din 11 ţări, printre care se numără Statele Unite ale Americii, Australia, Franța, Italia, Olanda şi ţări din Asia și Orientul Mijlociu.

 

Buget mai mic pentru casa construită de echipa României, spre deosebire de câştigătoarea din Statele Unite ale Americii

 

Solar Decathlon Middle East a presupus proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu. Competiția a fost una extrem de dură și de exigentă: dintr-un total de 21 de case calificate pe baza concursului inițial de proiecte, doar 18 au reușit să finalizeze casele și să ajungă în Dubai, iar apoi numai 15 dintre acestea au reușit să treacă de inspecțiile preliminare și să intre efectiv în competiție.

Casa cu care a participat EFdeN în competiție se numește EFdeN Signature și a avut un buget total de aproape patru ori mai mic decât al proiectului care a câștigat competiția, FutureHaus din Statele Unite ale Americii. Sursele de finanțare pentru realizarea casei EFdeN Signature sunt integral private, obținute din parteneriate cu peste o sută de companii comerciale, iar proiectul este unul 100% educațional și de cercetare, realizat de studenți români.

 

Performanțele EFdeN Signature la Solar Decathlon Middle East 2018

 

EFdeN a obținut locul I la comunicare, proba care evaluează capacitatea de comunicare și de conștientizare socială a echipelor, având în vedere creativitatea, eficacitatea și eficiența împărtășirii subiectelor relevante ale competiţiei (sustenabilitate, eficiență energetică și utilizarea energiilor regenerabile), precum și obiectivele echipei. Locul II le-a revenit tinerilor pentru proba de inginerie și construcție. Proba a avut ca obiectiv să evalueze construcţia şi sistemele incluse, inovaţia, integrarea şi implementarea soluțiilor. Ei au demonstrat un nivel ridicat de funcţionare a structurii, instalaţiilor electrice, mecanice şi echipamentelor. Echipa a obținut locul II și la proba condiții de confort, probă monitorizată prin senzorii amplasați în casa EFdeN Signature pe parcursul celor zece zile de competiție. Scopul a fost de a asigura confortul interior prin controlul temperaturii, umidității, luminii, calității aerului interior și performanțelor acustice. La proba de sustenabilitate au urcat din nou pe podiumul mondial pentru locul III. Juriul a evaluat modul în care fiecare echipă a reuşit să reducă impactul locuinţei asupra mediului pe durata ciclului de viață, păstrand în acelaşi timp condiţiile de confort şi sănătate. De asemenea, proiectarea interdisciplinară și inițiativele de conservare a apei și vegetației au fost parte a acestei evaluări.

 

Casa EFdeN Signature, construită în parcarea unui centru comercial din nordul Capitalei

 

Casa EFdeN Signature a fost construită integral de studenţii din echipa EFdeN, mai întâi în București, în parcarea unui centru comercial din nordul Capitalei, unde a putut fi testată și vizitată de bucureșteni. Apoi a fost transportată în Dubai și reconstruită pe site-ul competiției, în doar 14 zile. Casa urmează a fi dezasamblată în următoarele şapte zile în Dubai, iar echipa se va întoarce în țară pe 10 decembrie.

 

Doi ani de cercetare, proiectare și practică voluntară, în spatele rezultatelor echipei României

 

În spatele rezultatelor stau doi ani de cercetare, proiectare și practică voluntară a tinerei echipe multidisciplinare formată din studenți ai patru universități din București: Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Politehnică și Universitatea București.