Inspectorul şcolar adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Călăraşi, Steluţa Caraion, a participat, în data de 5 decembrie 2017, la o videoconferinţă cu ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

În cadrul videoconferinţei, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene au lansat trei apeluri de proiecte, în valoare de aproximativ 258 de milioane de euro. Obiectivul îl reprezintă finanțarea prin Programul Operațional Regional (POR) a investițiilor în infrastructura educațională din învăţământul antepreşcolar şi preşcolar, din învățământul obligatoriu și din învăţământul profesional și tehnic. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop, și de ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, a declarat: „Venim astăzi (n.r. – marţi, 5 decembrie) cu o veste bună, o veste pe care sistemul de învățământ preuniversitar o așteaptă: demarăm modernizarea infrastructurii educaționale din învățământul preuniversitar prin proiecte finanțate din fonduri europene. Din perspectiva reformei pe care ne-am asumat-o prin programul de guvernare, optimizarea infrastructurii școlare este o condiție eminamente necesară. Iată că facem încă un pas, unul care se adaugă celor făcuți până acum, prilej pentru mine să îi mulțumesc ministrului Marius Nica pentru tot sprijinul acordat. Cele 258 de milioane completea investiţiile din PNDL (n.r. – Programul Naţional de Dezvoltare Locală) pe care le avem astăzi. E rolul dumneavoastră să ţineţi legătura cu autorităţile locale şi să vedem, începând cu 4 ianuarie, depunerea acelor proiecte care poate nu au fost finanţate prin PNDL, poate nu au ştiut domnii primari să depună proiectele. Sunt eligibile autorităţile locale, comune, oraşe. Valoarea proiectului nu poate să fie sub 100.000 de euro. Cele 258 de milioane sunt împărţite pe trei axe. Important este să depunem cât mai multe proeicte în perioada ianuarie – mai. Sunt patru luni de zile în care trebuie să completăm lipsa PNDL-ului şi, evident, infrastructura şcolară să ajungă la standarde europene. În acelaşi timp, o să lansăm şi cadrul metodologic pentru învăţământul antepreşcolar, proiect european la care lucrăm alături de colegii din Ministerul Fondurilor Europene”.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a afirmat: „În ceea ce priveşte definitivarea şi lansarea celor trei ghiduri de finanţare, dedicate infrastructurii educaţionale prin Programul Operaţional Regional, vorbim de 258 de milioane de euro, disponibili începând din data de 4 ianuarie 2018 şi până în data de 4 mai 2018, iar proiectele propuse spre finanţare vor avea în vedere investiţii în construcţia, reabilitarea, modernizarea, extinderea infrastructurii educaţionale pentru educaţia timpurie antepreşcolară şi preşcolară pentru învăţământul general obligatoriu – şcolile I – VIII, inclusiv nivelul clasei pregătitoare şi respectiv pentru învăţământul profesional şi tehnic şi învăţarea pe tot parcursul vieţii. Aşteptăm cât mai multe proiecte depuse”.

Ministerul Educației Naționale și Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional estimează că peste 10.000 de copii de vârstă foarte mică și preșcolari, peste 19.000 de școlari și peste 6.000 de elevi din licee tehnologice sau şcoli profesionale vor beneficia de infrastructura educațională modernizată cu ajutorul acestor proiecte.

Proiectele propuse spre finanțare vor avea în vedere investiții în construcția, reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurii educaţionale pentru educația timpurie antepreșcolară (creșe) și preșcolară (grădinițe), pentru învățământul general obligatoriu (şcoli I-VIII, inclusiv nivelul clasei pregătitoare), respectiv pentru învăţământul profesional şi tehnic și învățarea pe tot parcursul vieții (licee tehnologice şi şcoli profesionale). Pot depune cereri de finanțare prin sistemul MySMIS2014 unitățile administrativ-teritoriale, autoritățile publice locale, instituțiile administraţiei publice locale aflate în subordinea sau coordonarea autorităţii publice locale, în calitate de potențiali beneficiari.

Intervalul în care pot fi depuse aplicațiile este 4 ianuarie – 4 mai 2018. Vor putea primi finanțare proiecte de minimum 100.000 de euro, a căror valoare cumulată se va ridica la maximum 110,2 milioane de euro (fonduri nerambursabile) în cadrul apelului dedicat învăţământului antepreşcolar şi preşcolar, la 111,4 milioane de euro în cazul apelului dedicat învăţământului obligatoriu, respectiv la 36,7 milioane de euro în cazul apelului referitor la creșterea gradului de participare la învăţământul profesional şi tehnic şi învăţare pe tot parcursul vieţii.

POR 2014 – 2020 este unul dintre programele operaționale din generația 2014 – 2020 implementate în România, cofinanțate din fondurile europene structurale și de investiții şi gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management.