Update: România urcă, din nou, pe podium, la olimpiada caselor solare. Echipa României a obţinut premiul III la a doua probă din cadrul Solar Decathlon, Sustenabilitate. Proba Sustenabilitate evaluează modul în care fiecare echipă a reuşit să reducă impactul locuinţei asupra mediului pe durata ciclului de viață, păstrand în acelaşi timp condiţiile de confort şi sănătate, modul interdisciplinar de proiectare. Inițiativele de conservare a apei și vegetația sunt parte a acestei evaluări. Mai mult, este important și impactul pe care echipa l-a avut la nivelul societății, proiectele educaționale și de conștientizare publică, aparițiile media și participările la evenimente. Evaluarea a fost făcută de un juriu internaţional, format din specialişti de la World Green Building Council şi nu numai, care au evaluat atât parcursul echipelor din perioada celor doi ani, cât şi prezentările susţinute pe situl competiţiei, punând accentul pe soluţiile incluse în Casa EFdeN Signature, fezabilitatea proiectului, condiţiile de confort şi impactul la nivel naţional. Casa EFdeN urmărește să fie certificată LEED Platinum. Premiul vine ca un rezultat al eforturilor EFdeN din ultimii 6 ani şi energiaTa de a face Sustenabilitatea un subiect de discuţie în România și prosumatorii o realitate. Echipa a reuşit să ducă mai departe agenda sustenabilităţii la nivel naţional. Au avut un impact atât asupra copiilor, prin cursuri şi workshop-uri, dar şi la nivel guvernamental. Ei au demonstrat o abordare sustenabilă a caracteristicilor proiectului, punând accentul pe strategiile active şi pasive şi designul biofilic, dar luând în considerare şi fezabilitatea proiectului”, a afirmat juratul Dr. Kheira Aoul, specialist în sustenabilitate.

Răzvan Culea, Andrada Lazăr și Mihai Manciu, trei tineri din județul Călărași, fac parte din echipa EFdeN, reprezentanta României la Solar Decathlon, cea mai importantă competiție internațională de case solare ce are loc în această lună în Dubai. România  concurează alături de alte 14 echipe din 11 ţări şi patru continente. Printre ţările participante se numără Olanda, Statele Unite ale Americii, Australia şi ţări din Orientul Mijlociu. Echipa României este vicecampioană mondială la prima probă din cadrul Solar Decathlon, Inginerie şi Construcţie. Proba de Inginerie şi Construcţie a avut ca obiectiv să evalueze construcţia şi sistemele incluse, inovaţia, integrarea şi implementarea. Echipele a trebuit să demonstreze un nivel ridicat de funcţionare a structurii, instalaţiilor electrice, mecanice şi alegerea echipamentelor. Evaluarea a fost făcută de un juriu internaţional, format din ingineri specialişti care au evaluat atât parcursul echipelor din perioada celor doi ani, cât şi prezentările susţinute pe situl competiţiei, punând accentul pe implicarea studenţilor în realizarea soluţiilor şi pe simulările realizate în perioada construcţiei casei în România. Casa EFdeN Signature a fost construită integral de studenţii echipei EFdeN, fiind un proiect românesc de cercetare şi inovaţie. Proba de Inginerie şi Construcţie este prima dintre cele 10, 6 fiind jurizate, iar 4 monitorizate prin performanţa prototipului pe parcursul a 10 zile.

 Competiţia presupune proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu. Ediţia de anul acesta se va desfăşura în perioada 29 octombrie – 29 noiembrie, în Dubai, toate cele 15 case putând fi vizitate de cei interesați până pe 29 noiembrie.

 

Răzvan Culea: „Încearcă să profiți de fiecare oportunitate pe care o primești”  

 

Absolvent al Colegiului Naţional „Barbu Stirbei” Călărași, profilul matematică-informatică, Răzvan Culea are 23 de ani și este pasionat de antreprenoriat, acum masterand la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor, din cadrul Universității Tehnice de Construcții București. Răzvan este membru în departamentul de instalații mecanice, în cadrul proiectului EFdeN. El transmite un mesaj încurajator tinerilor călărășeni.

„Încearcă să profiți de fiecare oportunitate pe care o primești. Ai eșuat? Continuă! Vei deveni din ce în ce mai bun. Dezvoltă-ți calități cât mai diverse ce te vor ajuta în drumul tău către cea mai bună versiune a ta. Fă lucrurile astăzi, mâine se poate să fie prea târziu”, a spus Răzvan.

 

Andrada Lazăr: „Împreună cu colegii mei vom reprezenta nu doar județele din care provenim, ci România la cea mai importantă competiție de case solare și eficiente energetic”

 

Andrada Lazăr are 24 de ani și este acum studentă la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, iar în echipă este membru în departamentul de arhitectură. Andrada, o fire practică, a absolvit Liceul Teoretic „Neagoe Basarab” Oltenița, profilul matematică-informatică. Andrada Lazăr vorbeşte cu emoţie despre formarea ei din timpul liceului şi mândria de a reprezenta ţara şi judeţul Călărași.

„Am pornit încet la drum, din Oltenița, am început să mă remarc încă din clasele mici prin ceva ce îmi plăcea să practic, tenisul de masă. Cu antrenament am ajuns ușor, ușor până la faza națională, reprezentând județul Călărași. Lucrul acesta m-a umplut de mândrie și de recunoștință față de toți oamenii minunați care au luat parte la această dezvoltare a mea: familie, profesori, oameni dragi. Acum sunt de o sută de ori mai mândră și de o mie de ori mai recunoscătoare deoarece, împreună cu colegii mei, vom reprezenta nu doar județele din care provenim, ci România la cea mai importantă competiție de case solare și eficiente energetic”, a menţionat Andrada.

 

Mihai Manciu: „Proiectul EFdeN m-a împins spre a-mi învinge fricile și a-mi depăși limitele”

 

Mihai Manciu este absolvent al Colegiului Naţional „Barbu Ştirbei” Călărași, are 22 de ani și este coordonatorul departamentului de electrice și automatizări în cadrul proiectului EFdeN. Mihai este acum student al Facultăţii de Inginerie Electrică a Universității Politehnica București.

„Am învățat să nu mai caut scurtăturile, ci să o iau pe drumul cu cele mai multe obstacole, m-am dezvoltat într-un mod accelerat și am avut oportunitatea de a mă perfecționa pe mai multe domenii. Proiectul EFdeN m-a împins spre a-mi învinge fricile și a-mi depăși limitele”, mărturisește Mihai despre experiența EFdeN.

 

În 14 zile, echipa, formată din 33 de studenţi, a asamblat prototipul EFdeN Signature în Dubai

 

În doar 14 zile, echipa EFdeN, formată din 33 de studenți de la patru universități, a asamblat prototipul EFdeN Signature în Dubai, fiind printre primele echipe care au finalizat casa în etapa premergătoare competiţiei.

În perioada 18 – 28 noiembrie, cele 15 echipe finaliste vor concura în probele monitorizate şi jurizate. Probele monitorizate reprezintă 40% din punctajul final al competiţiei şi presupun testarea casei din punct de vedere al eficienţei energetice, condiţiilor de confort şi funcţionalității, în timp ce probele jurizate reprezintă susţinerea şi argumentarea proiectului în faţa unui juriu internaţional format din specialişti din fiecare domeniu. De asemenea, casele pot fi vizitate zilnic, pe situl competiţiei, prin înregistrare pe website-ul competiției.

 

Echipa EFdeN a lansat campania „Susţine Inovaţia Românească”, pentru susținerea membrilor echipei pe durata competiției, în Dubai

 

Echipa EFdeN a lansat campania „Susţine Inovaţia Românească”, pentru susținerea membrilor echipei pe durata competiției, în Dubai. Cei dornici să susțină inovația pot afla mai multe detalii despre campanie pe website-ul EFdeN. Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002 în Statele Unite ale Americii.

În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediția Versailles. Casa participantă la ediția din 2014 este acum Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort, în București.

Până în prezent, echipa EFdeN a câștigat peste 30 de premii naționale și internaționale, la Solar Decathlon și alte competiții. EFdeN este singurul ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg.

Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări. Membrii echipei sunt studenți de la Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Politehnică București și Universitatea București. Mai multe informaţii despre proiect puteţi găsi pe website-ul www.efden.org şi pe paginile de social media EFdeN, Facebook şi Instagram.