Trupa călărăşeană de teatru „Trepte” va fi prezentă pe scena Teatrului Nottara Bucureşti miercuri, 25 aprilie, începând cu ora 19:30, la sala „G. Constantin”, cu spectacolul „Eu când vreau să fluier, fluier!”. Acesta este un proiect al Centrului Judeţean de Cultură şi Creaţie Călăraşi, în parteneriat cu Teatrul Nottara Bucureşti.

Fondatorul şi regizorul trupei „Trepte”, Ştefan Niţu, a spus despre teatru următoarele: „Avanatajele educaţiei prin teatru vizează trei aspecte ale personalităţii elevilor: social, individual şi lingvistic. Ea urmăreşte a transforma elevul nu neapărat într-un mic actor, ci într-un bun spectator, insuflându-i dragoste pentru scenă, pentru ceea ce se întâmplă în spatele scenei, respectul pentru actor, dragostea pentru teatru. Prin astfel de activităţi se dezvoltă creativitatea şi tot ce presupune ea: gândire, imaginaţie, aptitudini, talent. Elevii se familiarizează cu problemele specifice ale artei spectacolului teatral: regie, joc actoricesc, scenografie, lumină, sonorizare. Totdeauna teatrul a pus întrebpri, implicit sau explicit, iar colectivităţile, oamenii îşi caută răspunsurile. ‘Eu când vreau să fluier, fluier!este o propunere dramaturgică cuceritoare prin sinceritate şi ancorarea într-o realitate uşor palpabilă. Dar, după cum se ştie, drumul către simplitate, adevăr şi expresivitate în teatru presupune pasiune, cunoştinţe, deprinderi, talent şi foarte multă dăruire. Ca şi eroii piesei, tinerii noştri actori se află la ora descoperirii de sine, la ora visării, la ora propriei afirmări. Acest spectacol reprezintă pentru ei, în acelaşi timp, momentul unei mari descoperiri: descoperirea publicului tânăr, a publicului generaţiei lor”.

Tinerii actori din cadrul trupei „Teatru” explică ce înseamnă teatrul pentru ei.

„Teatrul este lumea în care mă afund, în care mă detaşez de mine şi plutesc! Prin teatru reuşesc să mă desprind de realitate, să mă relaxez şi să simt că sunt stăpâna gândurilor mele şi a trupului meu, reuşind astfel să intru în pielea altor personaje. Teatrul mă provoacă să gândesc, îmi stimulează imaginaţia, mă face să-mi pun întrebări, să fiu mai atentă şi să nu tratez lucrurile cu superficialitate”, a menţionat Maria Radu.

„Teatrul pentru mine reprezintă unica formă de exprimare. Personajele pe care mi le însuşesc devin în scurt timp părţi ale inteligenţei mele emoţionale, care este într-o continuă actualizare. Personajul meu Jupânul, un puştan de 18 ani cu aspiraţii mari şi cu multe vise, a fost dificil de însuşit din mai multe puncte de vedere. Acum urmează să vedem dacă am reuşit, nu?”, a declarat Andrei Barz.

„Teatrul, pentru mine, este modul prin care mă pot transpune în pielea oricărui om şi prin care îmi pot exprima gândurile şi sentimentele. Cât despre personajul meu, acesta este un om simplu, modelul gardianului clasic, o fire practică, căreia îi place să să aibă mereu dreptate”, a precizat Răzvan Bănescu.

„Pentru mine, teatrul este oglinda lumii, a vremurilor, a societăţii. Aş îndrăzni să spun că prin teatru se îndreaptă moravurile. Cât despre personajul pe care îl interpretez, pot spune că a fost pe placul meu…cu toate că nu mă defineşte în viaţa de zi cu zi, fiind două ‘personaje’ total diferite. Şi nu în ultimul rând, aş vrea să îi mulţumesc domnului profesor Ştefan Niţu pentru încrederea pe care a avut-o în mine, dându-mi acest rol”, a afirmat Antonio Tilică.

„Pentru mine teatrul este un mod de a mă reinventa şi în acelaşi timp şi un loc în care pot să interacţionez cu oameni cu aceleaşi interese. Cât despre personajul din piesa ‘Eu când vreau să fluier, fluier!’ pot spune că este un naiv îndrăgostit, care acţionează de cele mai multe ori pe baza sentimentelor. Este un nebun, într-un mod frumos, iar muzica îi ţine sufletul tânăr şi nevinovat”, a menţionat Cosmin Andrian.