Update 14.02.2020, ora 11:32

Am fost informați de către Poliție că instituția s-a autosesizat cu privire la caz, a identificat persoanele implicate și a fost deschis un dosar penal pentru infracțiunea de lovire; mai apoi, aceștia au fost cei care au alertat Inspectoratul Școlar.

Știrea originală:

În data de 12 februarie 2020, în jurul orei 16:50, într-o pauză, un elev de clasa a V-a de la Școala Gimnazială nr. 2 Modelu a fost pus la pământ și lovit cu picioarele de mai multe fete. O înregistrare video a fost făcută cu telefonul de către un coleg al celui lovit. Tot acesta l-ar fi anunțat pe profesorul de serviciu. Cei implicați au vârste cuprinse între 11 și 16 ani, iar una dintre fetele agresoare nu este elev al acestei școli.

Mama băiatului ne-a povestit de la ce a început totul: „El se îmbulgărea cu un coleg, iar una dintre colege s-ar fi băgat între ei, iar el ar fi împins-o. La un moment dat, din greșeală, băiatul meu ar fi atins-o cu un pic de zăpadă. Atunci, cea în negru a trimis pe cealaltă mai mare, care îl bate cu pumnii pe față de l-a dărâmat, și au tăbărât toate trei pe el. (…) Nu trebuia să-și facă dreptate cu mâna lor, există director în școală, profesori”.

Atât directorul școlii, cât și inspectorul şcolar general al ISJ Călăraşi susţin că nu a existat o sesizare scrisă. Din spusele autorităților, copilul agresat primea de mai mult timp consiliere psihologică și i se va oferi sprijin și după acest incident.

Mama celui agresat spune că acesta nu e un caz singular în această școală din Modelu, însă celorlalți copii le e teamă să vorbească. De asemenea, ne spune că și băiatul ei a mai fost bătut, însă nu este crezut.

„Acum doi ani am făcut o sesizare în scris la poliție, anul trecut, în repetate rânduri, vorbind cu directorii din școală, cu dirigintele, și anul acesta la fel, ni s-a spus tot timpul că se va rezolva”, ne-a mărturisit femeia.

Mama băiatului este de părere că administrația localității, împreună cu profesorii, nu își face datoria așa cum ar trebui. „Copilul meu a ajuns traumatizat, nici el nu știe ce să mai spună, de frică să nu fie bătut (…)”, a adăugat femeia.

Directorul școlii, Andreea Chiran, afirmă că știe de existența acestui incindent și că a fost demarată o anchetă internă. Din spusele ei, un profesor de serviciu ar fi observat altercația și ar fi intervenit.

„Profesorul de serviciu a observat. Avem un profesor de serviciu în curtea școlii, acolo unde s-a întâmplat incidentul. În momentul în care a observat, a intervenit, a luat telefonul (n.r. – cu care a fost filmată bătaia), a despărțit elevii; (…) Dânsul când a ajuns, scena deja se întâmpla. (…) Ne-am autosesizat. Având în vedere incidentul foarte grav petrecut, vom constitui comisia și aceasta își va desfășura etapele de analiză a cazului, conform procedurii”, a declarat directorul.

Camelia Croitoru, inspectorul școlar general al ISJ Călăraşi, a avut o discuție cu directorul școlii din Modelu și vine cu următoarele completări: „Din câte mi-a spus doamna director, fetița care a agresat copilul nu este din școală, ar fi terminat și a intrat în curtea școlii. Înțeleg că poliția și-a făcut datoria aseară, fata este la poliție acum”.

Școala urmează să fie supravegheată de un agent de pază.

„Am avut o discuție și cu domnul primar și, începând de luni, vor vira bani școlii ca să angajeze o firmă de pază, ca prevenție, să nu se mai întâmple așa ceva”, a menţionat Camelia Croitoru.

Directorii vor trebui să-și facă programul de așa natură astfel încât să fie cineva acolo în permanență.

„Măsuri împotriva unora care nu sunt elevi nu le putem lua noi (n.r. – Inspectoratul Școlar Judeţean), le ia poliția”, a adăugat inspectorul şcolar general.

Acesta mai spune: „Dacă în urma anchetei făcute de școală va rezulta că au fost implicați elevii acesteia, ei vor putea fi sancționați prin scăderea notei la purtare. Știm că sunt astfel de cazuri, sunt situații pe care le putem rezolva, avem o colaborare foarte bună cu primăria, care se implică în viața școlii și ne sprijină”.