Astăzi, 29 iulie, în jurul orei 08:45, un echipaj de pirotehniști ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Barbu Știrbei” al judeţului Călărași a fost chemat la o locuință din comuna Borcea, unde un bărbat a găsit un proiectil exploziv de calibrul 75 de milimetri, muniție rămasă neexplodată din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Bărbatul care a găsit obuzul executa lucrări de reparare a gardului gospodăriei sale. Acesta a conștientizat pericolul pe care îl poate reprezenta muniția neexplodată pe care a descoperit-o, așa că a alertat organele abilitate la numărul de urgență 112. Specialiștii din cadrul ISU Călărași au intervenit cu promptitudine cu o autospecială pirotehnică şi au ridicat elementul de muniţie rămasă neexplodată, pe care l-au depozitat în vederea distrugerii ulterioare.

„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Barbu Ştirbei’ al judeţului Călăraşi recomandă cetăţenilor ca, în momentul în care descoperă elemente de muniţie rămasă neexplodată, să anunţe imediat organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau ISU Călăraşi, la numărul de urgenţă 112. De asemenea, cetățenilor li se recomandă ca în astfel de cazuri să respecte următoarele măsuri: să nu mişte de pe locurile pe care se află elementele de muniţie descoperite; să nu desfacă şi să nu predea la operatorii economici (societăţile ce au ca obiect de activitate colectarea materialelor feroase), elemente de muniţie descoperite; să nu folosească elementele de muniţie descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente; să nu lovească, să nu taie şi să nu demonteze elementele de muniţie descoperite; să nu folosească focul deschis în apropierea elementelor de muniţie descoperite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al judeţului Călărași, plutonier adjutant Ştefan-Ovidiu Tătăranu.