Se pare că incidentele se ţin lanţ la Centrul de Plasament Făurei. Alţi doi copii au fugit din centru şi au consumat substanţe halucinogene. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Călăraşi au sesizat Poliţia imediat ce s-a constatat dispariţia lor. Odată găsiţi, cei doi băieţi în vârstă de 16 şi 17 ani au fost duşi la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Dr. Pompei Samarian” Călăraşi pentru investigaţii medicale de specialitate. Conform declaraţiilor managerului Spitalului Judeţean, Valentin Emanoil, cei doi au fost internaţi într-o rezervă la Secţia Pediatrie. Se pare că azi, în jurul prânzului, băiatul în vârstă de 16 ani a încercat să fugă din spital pe geam. Secţia Pediatrie se află la etajul doi, astfel, minorul a legat trei cearşafuri şi a coborât pe geam, doar că “funia” improvizată s-a terminat la aproximativ doi metri deasupra solului. Băiatul a căzut, fiind transportat la UPU Călăraşi. Se pare că a suferit un traumatism prin cădere, starea lui fiind stabilă. Managerul Spitalului Judeţean, Valentin Emanoil ne-a mai precizat că minorul care a căzut de la înălţime va rămâne câteva zile internat sub supravegherea medicilor, iar cel de-al doilea băiat a fost externat şi preluat de către reprezentanţii Centrului de Plasament Făurei.

 

Reprezentanţii DGASPC Călăraşi ne-au transmis, în legătură cu acest subiect, următoarele informaţii:

Către

Observator de Călărași

În urma solicitării adresate telefonic, privind situația celor doi minori din cadrul Complexului de Servicii Făurei, internați la Spitalul Județean Călărași, vă informăm următoarele:

În data de 13.02.2018, doi minori care figurau dispăruți, în aceeași zi, din cadrul C.S. Făurei au fost depistați pe raza municipiului Călărași, în jurul orei 22:00, de către un echipaj de poliție, care i-a transportat la sediul Poliției Municipiului Călărași, pentru verificarea și stabilirea situației de fapt.

Aceștia au profitat de un bilet de voie, cu o valabilitate de 30 de minute, dat de către conducerea C.S. Făurei, pentru a fugi și a veni cu un mijloc de transport în comun, în municipiul Călărași.

Menționăm că procedura standard în cazul absenței unui copil, fără permisiunea Centrului în care este rezident, este de a anunța, deîndată, Poliția, în vederea găsirii și readucerii la centru a minorului.

După audieri, echipajul de poliție i-a adus pe cei doi minori, în jurul orei 23.30, la Centrul de Primiri în Regim de Urgență Sf. Maria, din Călărași. La o scurtă perioadă de timp de la intrarea în Centru, ambii minori au acuzat o stare de sănătate alterată, agitație psihomotorie, grețuri, vărsături, dureri de cap, declarând asistentului medical de serviciu că au consumat substanțe etnobotanice. Reacția imediată a a sistentului medical a fost să solicite un echipaj de ambulanță, care, după consult, a decis transportarea lor la Spitalul Județean de Urgență Călărași.

În cursul acestei dimineți, pentru că nu au fost lăsați să părăsească salonul, unuia dintre minori i-a venit ideea să lege câteva cearșafuri între ele și să coboare de la etajul 2 al Secției de Pediatrie, iar în încercarea de a coborî a alunecat de la nivelul etajului 1, suferind ușoare excoriații la unul dintre membrele inferioare.

Acesta va mai rămâne câteva zile internat pe Secția de Pediatrie, cel de-al doilea minor urmând să fie externat în cursul zilei de astăzi.

Facem precizarea că cei doi minori sunt cunoscuți cu tulburări de comportament, fugi dese din Centru și abateri repetate de încălcare a normelor impuse de Centru, având numeroase sancțiuni disciplinare.

 

Compartiment Relații cu Publicul