Poliţia Română a acţionat pentru reducerea victimizării din accidentele rutiere, produse pe fondul conducerii autovehiculelor sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive.

 

În perioada 15 – 21 iunie a.c., în conformitate cu Programul Operațiunilor Europene 2020 al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (T.I.S.P.O.L.), a fost planificată desfășurarea acțiunii „Alcohol & Drugs” destinată combaterii conducerii autovehiculelor de către persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice sau a subsatnțelor psihoactive.

Astfel, în perioada menționată, în cadrul acţiunii, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au verificat conducătorii de autovehicule şi au aplicat sanțiuni la regimul rutier.

În urma verificărilor polițiștii au întocmit și dosare penale pentru conducătorii auto care au condus sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

 

Exemple

 

La data de 19 iunie 2020, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Călărași au depistat un bărbat în vârstă de 32 de ani, în timp ce conducea un autovehicul pe strada Mușețelului, din municipiul Călărași, sub influența substanțelor psihoactive.

În urma testării cu aparatul Drugtest, a ieșit pozitiv pentru următoarele substanțe: COC, OPI, THC 5 și MTD.

Conducătorul auto a fost condus la spital unde i s-au recoltat mostre biologice de sânge și urină.

Pe numele bărbatului, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

La data de 21 iunie 2020, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Fundulea au oprit pentru control pe stradaVasile Băbuș, din orașul Fundulea, județul Călărași, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 48 de ani. Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost  testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,46 mg/l vapori de alcool pur în aerul expirat.

Susnumitul a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei.

Pe numele celui în cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Oamenii legii reamintesc că, în ţara noastră, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană având o imbibaţie alcoolică în sânge de peste 0,8 g/l este considerată infracţiune. Sub această valoare, fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Legislația penală incriminează „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor subsanțe”.