În perioada 31 octombrie – 2 noiembrie, echipa „Young Volunteer”, formată din elevi ai Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” și ai Liceului „Vasil Levski”, s-a reunit la Glavinitsa, Bulgaria, pentru cea de-a patra campanie de voluntariat, ultimul eveniment pilot derulat în cadrul proiectului transfrontalier.

Gazda și organizatorul campaniei de voluntariat a fost Liceul „Vasil Levski” din Glavinitsa, unde, pe parcursul a trei zile, a derulat o serie de activități interactive, educative și cât mai diversificate pentru 160 de elevi români și bulgari, având în prim plan Voluntariatul.

Invitații speciali ai acestui eveniment au fost reprezentanții Asociației Internaționale de Autoapărare, Pază Personală și Securitate care au susținut cursuri interactive pentru tineri, privind prevenția și răspunsul rapid în caz de pericole iminente, precum și autoapărarea în situații de extreme.

Temele abordate au vizat următoarele subiecte de discuții, ce au fost tratate atât sub aspect teoretic, cât și practic: Recomandări generale pentru prevenirea actelor teroriste (proceduri de acțiuni adecvate în răspunsul diferitelor amenințări teroriste); Armele de distrugere în masă: nucleare, chimice, biologice; Modelul psiho-fizic de autoapărare și supraviețuire în situații de urgență.

Rezultatele însușirii cunoștințelor în cadrul cursurilor, prin cele trei module predate, vizează creșterea gradului de conștientizare a unor pericole iminente, perceperea unor situații extreme și dobândirea unui stil și a unei filosofii de viață ce le vor da încredere în sine și ce îi vor ajuta pe tinerii elevi să depășească diferite situații extreme, de urgență, pe care le pot întâmpina, independent de voința lor.

Cea de-a treia zi a campaniei de voluntariat a fost destinată unor activități de ecologizare, ce au presupus atât o acțiune de plantare, cât și o acțiune de curățenie în zona limitrofă Liceului „Vasil Levski”.

 

Reamintim că evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Young Volunteer”, cod eMS – ROBG 296, implementat de Asociația AISSER Călărași, în calitate de lider, alături de partenerii Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Călărași, Fundația „Sustainable Development and Prosperity” din Vratsa (Bulgaria) și Liceul „Vasil Levski” din Glavinitsa (Bulgaria), prin programul INTERREG V-A România – Bulgaria, Axa prioritară 3 „O regiune sigură”.

Prin evenimentele pilot ne-am propus să informăm tinerii cu privire la ce înseamnă cu adevărat responsabilitatea pe care o ai atunci când decizi să devii voluntar, prin derularea de activități interactive, educative și cât mai diversificate, având în prim plan Voluntariatul.

Ceea ce încercăm să evidenţiem este cât de important poate fi un voluntar şi câte schimbări poate face acesta prin munca lui. Considerăm că este important să atragem cât mai mulţi tineri către voluntariat. Un singur om nu are puterea de a face schimbări majore, însă un grup de oameni deschişi, pregătiţi şi având un scop clar, pot face un bine mediului înconjurător, unui om etc..

Orice voluntar este valoros și oricine este binevenit să ni se alăture în comunitatea „Young Volunteer”! Schimbarea nu se face dintr-odată, ci treptat, dar înainte de toate trebuie să fim o echipă, să devenim o comunitate unită în diversitate – comunitatea „Young Volunteer”!