În seara de 18 februarie, Valentin Barbu, nominalizarea Partidului Național Liberal Călărași, la funcția de prefect, a fost invitatul lui Alin Drăgulin într-o transmisiune în direct pe internet în care a vorbit despre administrația locală, în general, și despre funcția pe care ar urma să o ocupe.

Valentin Barbu și-a început discursul vorbind despre activitatea sa din ultimii ani: „Cât timp am fost în Consiliul Județean, timp de patru ani, am încercat să îmi fac treaba. Am fost o echipă liberală completă acolo, din păcate a fost doar formală, dar vreau să vă spun că, personal, am încercat să fac tot ce am putut în așa fel încât banii publici să nu fie risipiți și unele dintre proiectele de acolo mi se datorează”.

Apoi, viitorul prefect a atacat subiectul schimbării codului administrativ în ceea ce privește funcția de prefect: „E o mare onoare pentru mine faptul că Partidul Național Liberal m-a nominalizat pentru această funcție (n.r. – de prefect), funcție care, prin modificarea codului administrativ, a devenit de demnitate publică, de fapt a fost o mare ipocrizie până acum ca reprezentantul guvernului în teritoriu să fie înalt funcționar public și, chipurile, apolitic. Atât timp cât guvernul unei țări este eminamente politic, reprezentant al guvernului și omul care răspunde de punerea în aplicare a politicilor Guvernului în teritoriu pe care îl administrează să fie apolitic. Era un nonsens. A fost modificat codul administrativ și funcțiile de prefect și de subprefect ai județului au devenit funcții de demnitate publică. Ce înseamnă demnitate publică? Ce ne închipuim fiecare dintre noi. Din păcate, unii confirmă, alții infirmă. Eu sper ca pe mandatul pe care îl voi începe peste două săptămâni, probabil la începutul lunii martie, să confirm și să nu fac de râs această instituție. Așa cum am funcționat patru ani de zile în Consiliul Județean, sper să trec la un nivel superior și să confirm în funcția pe care colegii de la PNL Călărași, la nivel național, m-au acreditat, m-au învestit cu încrederea lor. Sper să nu fac pe nimeni de rușine”.

Barbu a continuat să vorbească despre alegerile din toamna trecută și despre realizările PNL din județul Călărași: „Partidul Național Liberal, deși sunt multe critici, pe care dumneavoastră le știți, unii dintre dumneavoastră le și împărtășiți sau ni le adresați, a condus județul Călărași din 2004 până anul trecut. Alegerile de anul trecut au fost total atipice, din punctul meu de vedere, faptul că le-am pierdut, nu le-am pierdut pentru că am fost mai slabi decât adversarul politic, ci le-am pierdut din cauza trădările pe care le-am avut în sânul partidului. Dacă aceste trădări nu existau, Partidul Național Liberal, prin reprezentanții săi, conduceau și în prezent județul. O să spuneți ‘Și ce ați făcut în 16 ani?’. Eu vă spun că am făcut multe lucruri. Am mișcat lucrurile înainte și la nivelul județului și la nivelul municipiului Călărași. Este cea mai mare localitate a județului, cel mai important pol al județului. Vorbim de administrația fostului primar, domnul Drăgulin. A adus proiecte, a lăsat proiecte, le veți vedea în anii următori. Administrația Drăgulin a funcționat, a existat și a lăsat, e adevărat, cu oarecare întârzieri, niște proiecte importante pentru oraș și le veți vedea, le vom trăi cu toții în anii următori. Nu cei care au câștigat alegerile acum și-au adus aportul, din contră, la multe dintre aceste proiecte s-au opus. Eu îi doresc administrației actuale să le împlinească, dar să nu uite niciodată cine le-a startat. Din păcate, nu totul a funcționat perfect, din păcate, orașul nostru nu arată așa cum ne-am dori, dar sunt convins că în următorii trei, patru, cinci ani, și cu aportul Partidului Național Liberal, și cu aportul reprezentanților, va arăta așa cum merită, așa cum ne așteptăm și ne dorim cu toții. Același lucru se întâmplă și la nivelul județului”.

„E loc de mai bine, de a performa, pentru toți, începând cu mine însumi, dar și cu colegii pe care îi văd lângă mine”, și-a încheiat monologul Valentin Barbu.