Valentin Barbu: „Din păcate, în momentul de față pe ATI avem 13 paturi dedicate pacienților covid”

În cadrul ședinței care a avut loc la sediul PNL, vineri, 22 octombrie, prefectul Valentin Barbu vorbește despre situația Spitalului Județean Călărași.

„Au fost făcute niște afirmații vizavi de Spitalul Județean Călărași că vor intra în colaps financiar, nu este adevărat pentru că începând de anul trecut s-a reglamentat și acest lucru, în sensul că dacă un spital are un contract cu casa de asigurări și de aceea toate cheltuielile sunt plătite, de aceea riscul să intre în colaps financiar nu există. Cea mai mare problemă este a resurselor  umane, vorbim de cadre medicale, de medici, aici este marea problemă deoarece medicii pe care dorești să îi detașezi nu poți să o faci decât cu acordul lor, o problemă care sper că va fi rezolvată în perioada următoare, pentru că știu că este un efort mai mare, dar poate pentru două-trei luni nu este un efort mare ca să detașezi un rezident ca să trecem peste perioada aceasta. Miercuri a fost o ședință la Consiliul Județean împreună cu președintele Consiliului județean, Vasile Iliuță, managerul Spitalului Județean, Bogdan Mihai, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, Dumitrescu, directorul DSP și cu doamna Truică, pentru a discuta dacă în acest moment putem înființa un spațiu în cadrul spitalului TBC la ultimul etaj unde să putem crește capacitatea cu 30 de paturi, a rămas în analiză acest subiect, la recomandarea DSP se va lua această decizie dacă se va întâmpla acolo sau mai căutăm resurse la Spitalul Județean Călărași sau la Spitalul Municipal Oltenița”, a declarat Valentin Barbu.

Întrebat despre situația medicilor și a paturilor pe secția ATI a Spitalului Municipal Călărași, prefectul Valentin Barbu a răspuns: „Din păcate, în momentul de față, pe ATI avem 13 paturi dedicate pacienților covid, paturi care în acest moment sunt ocupate. În acest moment există doar o singură linie de gardă pe ATI, nu poți să asiguri cu un singur medic 20 – 30 de paturi, ideea era dacă în afară de un medic anestezist, specialist putem aduce măcar trei rezidenti cu grad final ATI. Eu am solicitat ca un medic specialist și doi, trei rezidenți, să fie detașați la nivel de Spitalul Județean Călărași, din păcate solicitările sunt foarte mari la nivel național. Ca să crești numarul de paturi la ATI ar trebui practic să dublezi linia de gardă existentă”.