Plimbări cu biciclete și caiace speciale și multă distracție, prin proiecte europene transfrontaliere- așa se traduce vara aceasta pentru persoanele cu dizabilități de la Centrul de Zi pentru Persoane cu Handicap și de la Şcoala Gimnazială Specială Nr. 1 din Călărași.

Începând cu luna mai, asociațiile AISSER și Club Sportiv ACTIS din Călărași au organizat o serie de evenimente speciale destinate exclusiv persoanelor cu dizabilități, în cadrul proiectelor „Danube on 2 wheels” și „Row Adventure”, pe care le derulează împreună cu sprijin financiar European. AISSER și ACTIS au ales să se implice activ, prin aceste proiecte, în viața celor mai puțin norocoși dintre noi. Conform declarațiilor președinților celor două asociații, „această implicare a reprezentat o provocare să ne depășim limitele, să promovăm egalitatea și libertatea de mișcare a persoanelor cu dizabilități. Pe lângă latura de promovare turistică a zonei de graniță România – Bulgaria și cea de promovare a mișcării în aer liber, evenimentele dedicate exclusiv persoanelor cu dizabilități au fost menite să atragă atenția asupra barierelor cu care se confruntă cei mai puțin norocoși dintre noi, un semnal de alarmă pe care dorim să îl tragem cu privire la integrarea persoanelor cu dizabilități în societate și accesul lor deplin și egal în societate”.

Andrei Stoian, președintele asociației AISSER, cel care a pus bazele acestor proiecte, ne-a declarat că își doreşte „să contribuie la sprijinirea procesului de normalizare pentru cei cu dizabilități, prin acceptarea lor de către societate, conferirea de drepturi egale tuturor și, implicit, recunoașterea integrității lor ca indivizi, ceea ce s-ar traduce pentru ei în capacitatea de a fi ei înșiși, de a fi lăsați să fie ei înșiși printre ceilalți. Pierzându-şi încrederea în sine, mulți dintre ei se autoexclud din ritmul vieții cotidiene. De aceea am considerat benefice aceste acţiuni care să le readucă stima de sine şi tonusul de viaţă, care, în ultimă instanţă, decid nu numai starea lor de bine, ci chiar supravieţuirea.”

Ca planuri de viitor, Daniel Bănățeanu, președintele asociației Club Sportiv ACTIS și, totodată, antrenor în cadrul Clubului Sportiv Municipal Călărași, fiind recunoscut pentru rezultatele excepționale obținute de sportivii canotori ai săi și pentru Premiul Mentor pentru excelență în educație, ce i-a fost acordat în 2017, a afirmat că aceste evenimente reprezintă doar începutul implicării lor în viața tinerilor speciali: „Ne dorim ca aceste acțiuni să fie doar începutul unui șir lung de evenimente destinate persoanelor cu dizabilități, prin care să reușim să le oferim un strop de bucurie, prin a-i angrena în activități recreative și distractive, să simtă că și ei au dreptul la viață.”

Până în prezent au fost organizate atât în România, cât și în Bulgaria, în zone atractive din punct de vedere turistic, pe litoral și la munte, patru evenimente prin proiectele „Danube on 2 wheels” și „Row Adventure”, în cadrul cărora cei mai speciali dintre noi au avut parte de zile întregi de mișcare în aer liber, plimbându-se cu biciclete și caiace adaptate nevoilor lor specifice, și distracție cât cuprinde, prin implicarea lor în diferite activități recreative. Toate acestea au fost posibile, totodată, datorită sprijinului Dorinei Petcu, doctor psiholog și directoarea Școlii Gimnaziale Speciale Nr. 1, și Elenei Tulpan, referent în cadrul Centrului de Zi pentru Persoane cu Handicap, care, zi de zi, necondiționat, luptă cu discriminarea din partea societății, pentru a crește libertatea de exprimare și acțiune a persoanelor cu dizabilități din Călărași și care cred cu tărie că fiecare persoană este unică și trebuie să-și găsească menirea și că, în fond, dizabilitatea este doar un aspect de percepție, fiecare având capacitatea de a face lucruri remarcabile.

Conform statisticilor Autorității Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, la sfârșitul primului trimestru, numărul total de persoane cu dizabilităţi din România era de aproximativ 830 de mii, din care peste 14 mii de persoane sunt din Călărași.