Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, a organizat o conferinţă de presă, săptămâna aceasta, prin intermediul căreia a vorbit despre investiţiile care vor conduce la dezvoltarea judeţului nostru.

 Astfel, în data de 3 august 2017, a fost semnat primul contract pentru modernizarea infrastructurii rutiere din Sud Muntenia, finanţat prin Programul Operaţional Regional, judeţul Călăraşi devenind primul beneficiar de la nivelul regiunii Sud Muntenia care a obţinut fonduri nerambursabile pentru modernizarea drumurilor judeţene. Proiectul are o valoare de 28 de milioane de euro. Prin acest proiect se va reabilita Drumul Judeţean 402, tronson Belciugatele – Măriuţa – Tămădău Mare – Sohatu – Curcani – Fundulea – Nana – Luica – Săruleşti – Solacolu – Sovata. „Este cea mai mare investiţie pe care judeţul Călăraşi o are astăzi pe drumuri judeţene, dar continuăm cu drumurile pe PNDL. Urmează ca mâine (n.r. – joi, 31 august) să finalizăm câştigătorul licitaţiei de la Cucuieţi – Progresul – Nana, contract ce este semnat anul trecut în luna octombrie, pe PNDL 1”, a afirmat Vasile Iluţă.

 Trei proiecte, finanțate prin PNDL 3

Anul acesta, trei proiecte au fost aprobate pentru a primi finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 3, şi anume: „Modernizarea Drumului Judeţean 411 Chirnogi – Radovanu – Crivăţ”, lungimea traseului este de 18 kilometri, iar valoarea proiectului este de 5,1 milioane de euro; „Modernizarea Drumului Judeţean 403” Mănăstirea – Luica – Nana – Şoldanu – Radovanu, lungimea traseului este de 33 de kilometri, iar valoarea proiectului este de 12,7 milioane de euro; „Modernizarea Drumului Judeţean 211”, tronson Ştefan-Vodă – Libertatea – Perişoru – Dichiseni, lungimea traseului este de 24 de kilometri, iar valoarea totală a proiectului este de 8,9 milioane de euro.

 Reabilitarea DJ 306, un alt proiect aflat în pregătire

Consiliul Judeţean Călăraşi mai are un proiect în pregătire prin Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Este vorba despre reabilitarea Drumului Judeţean 306 Cuza Vodă – Vâlcelele – Dragoş Vodă – Socoalele – graniţa cu Andrăşeşti, din Ialomiţa. Acest proiect are o valoare de 14 milioane de euro şi o lungime a drumului de 36 de kilometri.

„Urmează să se semneze contractele certe că avem eligibilitate. Acestea au o valoare de 7,8 milioane de euro, cu o lungime de 190 de kilometri de drumuri judeţene care vor fi reabilitate în următorii doi ani de zile”, a mai spus Iliuţă.

 ISU Călăraşi, dotat cu un sistem mobil de pompare a apei şi o macara de 60 de tone

Totodată, Consiliul Judeţean Călăraşi a semnat actul adiţional al contractului de finanţare pentru achiziţionarea de echipamente pentru situaţii de urgenţă cu municipalitatea Polski Trambesh din Bulgaria. Valoarea proiectului este de 2,7 milioane de euro şi presupune dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” (ISU) al judeţului Călăraşi cu un sistem mobil de pompare a apei şi o macara de 60 de tone.

 Îmbunătăţirea calităţii infrastructurii medicale prin creșterea eficienţei energetice la corpurile A, B, C şi D ale Spitalului Judeţean

În domeniul sănătăţii, la începutul acestei luni, a fost admis, după verificarea administrativă și a eligibilității, proiectul Consiliului Județean Călărași pentru creșterea eficienței energetice la corpurile A, B, C și D la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Pompei Samarian Călărași”. Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea calității infrastructurii medicale prin creșterea eficienţei energetice la corpurile anterior menționate prin punerea la dispoziția populației a unei infrastructurii moderne și prietenoase cu mediul înconjurător, prin utilizarea surselor regenerabile de energie și creșterea eficienței energetice. Valoarea proiectului este de 1,5 milioane de euro. „Prin ordinul Ministerului Dezvoltării în lista de obiective finanţate prin ordinul CNI (n.r. – Compania Naţională de Investiţii) sunt incluse reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă – corp C şi construirea unui corp nou în cadrul spitalului. Ambele proiecte sunt în valoare de 30 de milioane de lei. Nu am depăşit 30 de milioane de lei pentru că intram în comisia tehnică economică ministerială şi mai multe ministere trebuia să ne avizeze dacă depăşeam această sumă. Le avem pe amândouă în lista sinteză aprobate, urmează să apară ordinul şi pentru aceste două investiţii ale Spitalului Judeţean Călăraşi”, a precizat, în cadrul conferinţei de presă, Iliuţă.

 Trei proiecte depuse pe partea de asistenţă socială

Pe partea de asistenţă socială au fost depuse trei proiecte pentru a fi finanţate prin Programul Operaţional Regional, respectiv: „Reabilitare energetică  Centru de Primire în Regim de Urgenţă ‘Sfânta Maria’ Călăraşi”, „Reabilitare energetică Complex de Servicii Comunitare pentru Copiii cu Handicap Sever Călăraşi” şi „Reabilitare energetică Centru Maternal Călăraşi şi de asistenţă şi îngrijire socială”. „Acestea sunt proiectele pe care într-un an şi două luni, cu sprijinul echipei Consiliului Judeţean şi cu sprijinul vicepreşedinţilor, am reuşit să le semnăm şi să le promovăm pentru judeţul Călăraşi”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă.