Ziua de joi, 25 martie, a însemnat un nou prilej de adunare a iubitorilor de cultură la Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” Călărași cu ocazia lansării volumului „Mozara” al profesoarei de limba și literatura română și autoarei Stela Anghel. Evenimentul a fost presărat cu istorisiri și cuvântări pline de patos ale invitaților săi și ale spectatorilor, printre care s-au numărat colegi, profesori, prieteni și elevi ai autoarei. Alături de Stela Anghel s-a aflat soțul acesteia, Ion Anghel Mănăstire, la rândul său om de cultură, și criticul literar Pavel Șușară. Evenimentul a fost complimentat și cu un recital la vioară și cu melodiile unei tinere soliste vocale.

Cuvântul de începere l-a avut managerul Bibliotecii Județene, Laura Munteanu, care a vorbit impresionată de conținutul volumului „Mozara”:

Mă simt onorată astăzi să fim împreună la un eveniment de suflet, lansarea romanului Mozara, scris de doamna profesor Stela Anghel, un om aproape de oameni, un om aproape de noi, profesorii, un om cu un suflet delicat și fragil, un om de la care am învățat mulți dintre noi atâtea lucruri bune. Nu cred că mi-ar ajunge mii de cuvinte ca să spun ce înseamnă pentru mine doamna profesor Stela Anghel. Pentru mine înseamnă, în primul rând emoție, mi-a făcut o deosebită onoare să îmi dăruiască romanul Mozara, pentru care suntem astăzi aici, și o să las specialiștii să vorbească despre roman, eu am să vorbesc despre emoția pe care fiecare pagină pe care am citit-o a adus-o în sufletul meu. Uneori m-am regăsit în Mozara, alteori mă găseam în imaginea aceea pe care dumneaei atât de frumos o descria.

Pentru orice cititor, cel mai frumos moment este atunci când îndrăgește o carte și are ocazia de a-l cunoaște pe scriitor. Noi suntem astăzi privilegiați pentru că avem posiblitatea să o cunoaștem pe doamna profesor. Am trăit fiecare pagină simțindu-mă acolo, aproape de scriitori.”.

Criticul de artă Pavel Șușară a vorbit cu entuziasm și apreciere la adresa volumului Mozara și a autoarei Stela Anghel: „Eu am oarecare competență în ceea ce privește familia Anghel, am avut atâtea aventuri cu ei încât faptul că le-am supraviețuit este deja un lucru care poate fi trecut la capitolul <merite>.

Așteptarea surdă este confirmată de apariția acestei cărți pentru că ce a făcut Stela până acum, a căutat soluții de protecție. A făcut pasul către literatură, dar imediat și-a luat și o rezervă de siguranță. Această carte nu se înscrie într-un gen literar. Discuția ar putea să înceapă chiar de la ce este această carte. Cu ce se ocupă ea și ce vrea?

Lucrurile cu Mozara sunt foarte complicate. Este o problemă a complexității compusului literar și îi zic compus literar pentru că nu poate fi încadrat într-un gen anume. Mozara se înscrie perfect într-o modalitate de înțelegere a lumii de tip post-modern, dar nu este vorba de post-modernitatea ideologică, care trece dincolo de genuri, este vorba de atitudinea post-modernă.

Atitudinea Stelei Anghel, care este perfect detectabilă la nivelul structurii cărții, este una diversă. Toate momentele pe care noi le considerăm trecute de fapt există în simultaneitate. Această simultaneitate este miza esențială a cărții Stelei Anghel. Cartea are o multiplă așezare în spațiu, în timp și în pagină. Lupta dintre cele două atitudini, cea anistorică și cea istorică, este de fapt structura fundamentală a cărții Stelei Anghel. Este întâlnirea dintre occident și orient, dintre două civilizații care au o rădăcină comună și care permite crearea unei punți între cele două realități.”.

Nu în ultimul rând, autoarea Stela Anghel a adresat celor prezenți o invitație de reîntâlnire, apoi i-a „îmbrățișat cu privirea”: „Dacă suntenți de acord cu mine, să amână discursul de data aceasta și să ne reîntâlnim ca într-un cenaclu la o cafenea literară și atunci să disecăm cartea.”.