70% dintre liceenii susţinuţi de World Vision România prin programul „Vreau în clasa a 9-a” au fost admişi la facultate anul acesta. După sesiunea de toamnă, promovabilitatea liceenilor din program a crescut la 94,61 %, iar aproape două treimi dintre aceştia au obţinut note peste 8.00, cea mai mare notă fiind de 10 pe linie.

 

Statisticile oficiale arată că drumul de la sat la universitate este unul anevoios în România: doar 7,8% din populaţia în vârstă de 30 – 34 de ani care locuieşte în mediul rural are studii superioare. Cu totul altfel stau însă lucrurile în cazul programul „Vreau în clasa a 9-a”, susţinut de World Vision România: 70% dintre liceenii din mediul rural parte din program au fost admişi la facultate anul acesta.

Deşi în ultimele două decenii a crescut semnificativ numărul absolvenţilor din învăţământul universitar, ţara noastră încă se plasează mult sub media europeană în ceea ce priveşte ponderea persoanelor cu studii superioare din totalul populaţiei (26% în 2017, faţă de media UE de 40%). În plus, angajatorii spun că absolvenţii care intră pe piaţa forţei de muncă au competenţe prea teoretice şi că acestora le lipsesc adesea competenţele non-tehnice esenţiale, printre care se numără soluţionarea problemelor, munca în echipă şi comunicarea, conform Raportului de ţară din 2019, realizat de Comisia Europeană.

Cei mai afectaţi sunt, însă, elevii din mediul rural. Părăsirea timpurie a şcolii este un fenomen cu precădere întâlnit în mediul rural din România: rata de abandon a fost de aproximativ 1,5 ori mai mare în unităţile de învăţământ secundar din mediul rural faţă de cele din mediul urban. Pe măsură ce tinerii avansează în sistemul de învăţământ, sub-reprezentarea celor din mediul rural se amplifică, având cea mai mare valoare în învăţământul superior, conform Strategiei Naţionale pentru învăţământul terţiar 2015 – 2020.

În ceea ce priveşte nivelul mediu de educaţie al părinţilor, se observă o diferenţă mare în privinţa proporţiei părinţilor cu studii superioare în mediul rural, 0,7%, faţă de 18% în mediul urban, conform raportului World Vision România „Cursa celor 30 de ani de educaţie în România rurală”.

 

Cum schimbă statistica „Vreau în clasa a 9-a”, programul World Vision România care susţine de 12 ani liceenii din mediul rural

 

În cadrul programului „Vreau în clasa a 9-a” al Fundaţiei World Vision România au fost înscrişi în acest an şcolar peste 700 de elevi de liceu, dintre care 147 au dat examenul de bacalaureat. După sesiunea de Bacalaureat din august, promovabilitatea liceenilor din program a crescut la 94,61%, iar aproape două treimi dintre aceştia au obţinut note peste 8.00, cea mai mare notă fiind de 10 pe linie.

Peste 70% dintre liceenii care au luat examenul de Bacalaureat au fost admişi la o formă de învăţământ superior, iar facultăţile la care au fost admişi acoperă o paletă foarte largă: de la Medicină, la Chimie, Psihologie, Politehnică, Informatică, Geografie, Finanţe, Inginerie şi Management în Agricultură, Litere, Sociologie.

„În 5 octombrie sărbătorim Ziua Mondială a Educaţiei. Întreaga lună octombrie vom pune pe agenda tuturor şi mai mult subiecte privind educaţia de calitate pentru toţi copiii prin evenimente, campanii şi propuneri reale pentru probleme vechi. Noi, la World Vision, sărbătorim şi acţionăm în fiecare zi pentru acces la educaţie de calitate. Însă nu putem vorbi cu adevărat despre egalitate de şanse, despre acces echitabil la educaţie, până când nu vom implementa soluţii concrete pentru toţi copiii de la sat. Programul nostru arată clar că o investiţie de substanţă în aceşti copii le schimbă în mod real viitorul. Mulţi dintre absolvenţii ‘Vreau în clasa a 9-a’ au terminat facultatea, iar unii ne sunt voluntari sau colegi în organizaţie astăzi. Nu am fi reuşit să-i susţinem, însă, fără donatorii noştri – pentru aceşti copii, ei sunt nişte eroi. Cei care cred în puterea educaţiei, pot să ajute liceenii de la sat aici: https://worldvision.ro/implica-te/proiecte-fundraising/vreau-in-clasa-a-noua/”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

De 12 ani, programul „Vreau în clasa a 9-a” îi ajută pe liceenii lipsiţi de posibilităţi materiale din mediul rural, prin burse lunare care acoperă o parte dintre nevoile de bază şi le formează abilităţi de viaţă independentă, participare în programe de consiliere vocaţională şi activităţi de dezvoltare personală, programe de internship şi stagii de practică oferite de companiile partenere, voluntariat şi implicare civică, activităţi de mentorat, activităţi culturale şi tabere de vară pe diferite tematici. Toate aceste activităţi social-educaţionale reprezintă un pachet de servicii personalizate pentru elevii din mediul rural, care au scopul de a-i pregăti pentru viaţa de adult şi de a le oferi şansa construirii unui viitor mai bun.