World Vision România donează prima tranşă de tablete pentru elevii de la sate, acolo unde unul din doi părinţi din rural nu poate oferi copiilor un dispozitiv digital.

 

World Vision România, cu ajutorul donatorilor săi, vine în sprijinul copiilor din satele româneşti şi le dăruieşte acestora prima tranşă de dispozitive pentru învăţământul digital: peste 4.000 de tablete şi laptopuri, pentru a-şi putea continua educaţia, în oricare dintre scenariile anunţate de autorităţi. De asemenea, o altă componentă a procesului de dotare a şcolilor pentru începutul acestui an şcolar este şi donaţia de 21 de table interactive.

Peste 40% dintre copiii din mediul rural, parte din proiectele World Vision România, nu au participat la şcoala online în perioada suspendării cursurilor din cauza pandemiei. Unul dintre motivele principale pentru care elevii nu şi-au continuat educaţia este lipsa dispozitivelor digitale în familiile nevoiaşe care trăiesc în sate izolate: astfel, unu din doi părinţi din familiile beneficiare ale programelor World Vision nu are un dispozitiv digital pentru fiecare elev din familie.

Într-o perioadă extrem de dificilă pentru educaţie, în special pentru învăţământul rural, World Vision a deschis un Fond de Urgenţă pentru Educaţie şi are în vedere intervenţia pentru cel puţin 6.600 de copii şi 100 de profesori din 80 de comunităţi nevoiaşe de la sate şi 27 de şcoli şi şase grădiniţe pentru renovări şi reabilitări în regim de urgenţă. Persoanele care vor să-i sprijine în continuare pe copiii de la sate care vor să continue să înveţe, însă ar putea fi lăsaţi în urmă pentru că nu au resurse, pot să doneze fie prin SMS la 8864 cu textul SPERANŢĂ (cost 4 euro/ lună), fie direct pe site-ul campaniei – https://bit.ly/2X6T8oZ, unde se poate dona orice sumă.

„În oricare dintre cele trei scenarii anunţate de autorităţi, şcoala românească are nevoie de asumare, de colaborare şi de o regândire a ceea ce înseamnă educaţia. Trecerea de la scenariul verde, în care copiii fac orele în clasă, la scenariul roşu, acolo unde şcoala funcţionează exclusiv în online, se poate întâmpla foarte rapid. Trebuie să fim pregătiţi pentru orice variantă. Săptămâna viitoare vom începe şi dotarea cu materiale igienico-sanitare în şcolile de la sate. Cu ajutorul donatorilor noştri, ne ţinem promisiunea în faţa copiilor şi şcolilor din mediul rural. Un lucru este cert: nu mai putem lăsa niciun copil în urmă”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Peste 250.000 de copii din România nu au apă curentă în casă, electricitate, toaletă în interior sau mese calde zilnice. Accesul la internet şi un calculator sau tabletă pentru a putea participa la lecţiile online sunt doar vise îndepărtate, care nu se regăsesc pe lista de priorităţi a familiei chiar şi în cazul în care situaţia financiară se îmbunătăţeşte pe termen scurt şi mediu.