La finele săptămânii trecute, în municipiul Călăraşi a avut loc o manifestare dedicată Zilelor Erasmus. Aflat la cea de-a doua ediție, evenimentul Erasmus Days 2018 şi-a propus să comunice publicului larg din ţările partenere și participante la program (peste 229 de țări), valori, principii europene, dar şi rezultatele și beneficiile proiectelor finanţate prin Programul Erasmus+, exercițiul financiar 2014 – 2020.

 

În data de 12 octombrie 2018, în sala de şedinţe a Primăriei Municipiului Călăraşi şi-au dat întâlnire elevi şi profesori ai Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, ai Şcolii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” şi ai Colegiului Naţional „Barbu Ştirbei”, care au prezentat exemple de bune practici. Cel „vinovat” pentru acest eveniment este inspectorul şcolar responsabil de proiecte educaţionale, profesor doctor Nicolae Micescu.

 

Inspectorul Nicolae Micescu: Ne bucurăm că putem să împărtășim experiența şcolilor care deja derulează proiecte Erasmus”

 

Nicolae Micescu a declarat următoarele: Pe 12 și 13 octombrie se sărbătoresc Zilele Erasmus. Acestea sunt marcate în toată Europa și se încearcă să se promoveze cât mai mult programul Erasmus, un program care a adus și aduce în contact tinerii, profesorii, alte persoane din alte categorii sociale, îi aduc împreună în diferite acțiuni din Europa. Școlile pe care le-am invitat astăzi (n.r. vineri, 12 octombrie) sunt cele care au derulat sau derulează proiecte Erasmus. Sunt școli premiante din acest punct de vedere și ne bucurăm că putem să împărtășim experiența acestora, care deja derulează proiecte”.

 

Proiectul „Profesori inovatori pentru o Școală Europeană”, desfăşurat de Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu”

 

Profesoara Adriana Olaru a prezentat proiectul Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu”, intitulat „Profesori inovatori pentru o Școală Europeană”: „Școala noastră derulează un proiect în cadrul Programului Erasmus +. Elevii nu sunt beneficiarii direcți ai proiectului, dar ei sunt cei indirecți, beneficiarii finali. Perioada de desfăşurare este 1 iunie 2017 – 31 decembrie 2018. Bugetul proiectului este de 40.155 de euro. Scopul proiectului este inovarea strategiilor didactice ale profesorilor din ariile curriculare matematică și științe, limbă și comunicare, om și societate și tehnologii în vederea perfecționării procesului instructiv-educativ conform standardelor educaționale europene privind competențele cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții. În cadrul acestui proiect s-au organizat cursuri la nivel european, deci au fost trei fluxuri şi 14 mobilități în total. În cadrul proiectului, profesorii au beneficiat de finanțare pentru participarea la cursuri susținute de furnizori de formare din Uniunea Europeană”.

 

Proiectul „Developing skills in Android applications and programming e-commerce platforms”, derulat de Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei”

 

Eleva Colegiului Naţional „Barbu Ştirbei”, Valeria Andronescu, a prezentat proiectul „Developing skills in Android applications and programming e-commerce platforms”: „În anul școlar 2016 – 2017 am desfăşurat un proiect Erasmus, un fel de pregătire profesională, care a presupus două stagii de pregătire profesională: în domeniul aplicaților Android şi în programarea platformelor de E-commerce. În primă fază au fost două fluxuri. Primul flux a fost pe comerț online, iar al doilea, pe aplicații Android. În prealabil am avut și o triere pentru că au fost foarte mulți candidați, iar numărul necesar era de 32. Am dat și probe la informatică, la limba spaniolă, limba engleză, iar apoi am fost selectaţi. După aceea ne-am pregătit la informatică, engleză și spaniolă. Am avut cursuri, am avut un program destul de strâns, pentru că noi ne aflam inclusiv duminica la școală. Eu am fost în fluxul unu, care a însemnat aplicații Android, dar și comerţ online, am făcut inclusiv magazine online. Asta înseamnă că putem deveni antreprenori. Am învățat în două săptămâni cum să facem un magazin online de la A la Z și după acele două săptămâni puteam să îi dăm drumul și să vindem orice. A făcut totul într-o şcoală din Sevilla, destul de veche, pentru că a aparținut unor migratori din Africa, însă aveau o aparatură foarte bună. La al doilea flux nu am participat, dar colegii mei au fost foarte încântați, pentru că după două săptămâni aveau aplicaţii Android create chiar de ei. Ne-am întors din aceste două săptămâni de pregătire profesională, dar munca nu se terminase și am avut perioada de diseminare. A trebuit să scriem foarte multe pentru ziar, am avut și conferințe”.

 

Proiectul „Move yourself – do it yourself”, derulat de Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”

 

Profesoara Ioana Dumitru, din cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, a descris, pe scurt, proiectul „Move yourself- do it yourself”: „Proiectul nostru este derulat pe o perioadă de doi ani. Acesta are ca buget suma de 20.465 de euro. Este realizat în parteneriat cu școli din Ungaria, Italia, Turcia şi România. Proiectul nostru dezvoltă la copii și tineri, pentru că avem și alt tip de beneficiari, abilități pe care școala nu reușește întotdeauna să le dezvolte. O să avem și rezultate finale tipărite, acum suntem în curs să realizăm site-ul proiectului pentru că mai avem un an de proiect. Am fost în mobilitatea profesorilor, în mobilitatea din Italia şi am găzduit și noi în luna septembrie mobilitate în România”.