Ieri, 25 octombrie, începând cu ora 10:00, la Monumentul Eroilor Călărășeni din Al Doilea Război Mondial (intersecția bulevardul Republicii cu strada Sloboziei) a avut loc un ceremonial cu prilejul aniversării Zilei Armate Române.

La eveniment au participat elevi, cadre militare şi autorităţi locale şi judeţene. Copiii au prezentat un mic program artistic, pregătit pentru acest eveniment. A urmat depunerea coroanelor de flori la Monumentul Eroilor Călărășeni din Al Doilea Război Mondial.

Ziua Armatei Române îmi oferă prilejul de a adresa, în numele meu personal, al Consiliului Local și în numele călărășenilor, un salut călduros ofițerilor, subofițerilor și ostașilor, precum și militarilor noștri. O apreciere deosebită o transmit și militarilor de toate gradele aflați în slujba țării, sub drapelul tricolor care, cu dăruire și profesionalism, își îndeplinesc sarcinile constituționale de garant al securității naționale și a libertății poporului nostru. Totodată, cu recunoștință mă înclin în fața memoriei celor care s-au jertfit pe câmpurile de onoare pentru țară și aduc un omagiu veteranilor de război pentru care datoria și onoarea în slujba idealurilor de libertate și independență au reprezentat crezul suprem”, a spus preşedintele Partidului Naţional Liberal Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin.

„Ținuta militară impune respect și admirație, iar când aceasta îmbracă onoarea și curajul ne înclinăm cu recunoștință în fața ei. Azi, 25 octombrie 2018, de Ziua Armatei Române, să purtăm în gând eroii și să-i aplaudăm pe cei care țin stindardul sus. La mulți ani!”, a transmis pe pagina sa de socializare, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă

Dragi călărășeni,

Sărbătorim astăzi armata care ne-a adus 73 de ani de pace! Sună ca un paradox, dar acesta este rodul jertfei înaintașilor în luptele încheiate la Carei, în 25 octombrie 1944. Grație lor, ne bucurăm de cea mai îndelungată perioadă nesfâșiată de confruntări armate din istoria noastră! În același context festiv, dacă anul trecut s-au împlinit 100 de ani de la marile izbânzi obținute la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, în 2018 celebrăm centenarul Marii Uniri, vis împlinit prin sacrificiul altor sute de mii de români. Ne bucurăm de toate victoriile Armatei României, înclinându-ne cu respect şi recunoştinţă în memoria eroilor care şi-au pierdut viaţa în luptă. Ne gândim, de asemenea, cu profundă preţuire la cei peste 120.000 de încercați semeni ai noștri care astăzi sunt veterani de război, văduve de război ori văduve de veterani de război. Suntem mereu alături de ei! Doamnelor şi domnilor ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldaţi, gradaţi profesionişti și membri ai personalului civil, Marea sărbătoare națională de azi reprezintă și un binevenit prilej de a vă mulţumi pentru devotamentul şi profesionalismul cu care vă pregătiți spre a fi de folos Patriei, la nevoie! În spiritul acestui efort, Guvernul României alocă 2% din PIB pentru Armată, sumă din care o treime este dedicată cât mai bunei înzestrări a efectivelor militare. Constatăm cu mândrie că astăzi România este un membru respectat al N.A.T.O și un pol regional de stabilitate. Pentru aceste importante împliniri vă adresez felicitări tuturor, precum și cadrelor militare în rezervă și în retragere. Aduc, totodată, un sincer omagiu distinșilor veterani de război și urmașilor lor! Dumnezeu să binecuvânteze Armata României! La mulți ani, cu pace!, a transmis prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob.

Armata Română este celebrată în țara noastră pe 25 octombrie. La această dată, în 1944, Armata Română a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord. Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată de Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. Pe 25 octombrie 1921 se sărbătorea şi ziua de năștere a Regelui Mihai I, care ar fi împlint anul acesta vârsta de 97 de ani. Ziua de 25 octombrie este legată în mod direct de Regele Mihai I al României, care, în 1944, era comandatul suprem al Armatei. Tot în 25 octombrie 1944, trupele românești au trecut în Ungaria, după cum menționa generalul Gheorghe Avramescu într-un ordin de zi. În anul 1959, după retragerea trupelor sovietice din România, ziua de 25 octombrie avea să fie declarată oficial Ziua Armatei Române.