Ziua Armatei Române a fost marcată la Călărași prin depunerea de coroane la Monumentul Eroilor

În data de 25 octombrie 2021 este sărbătorită în întreaga țară Ziua Armatei Române, această dată fiind cea în care, în 1944, Armata Română a eliberat Transilvania de Nord în Bătălia de la Carei. Sărbătorirea acestei zile a fost stipulată în Decretul nr. 381 din 1.10.1959. Cu această ocazie, reprezentanți ai instituțiilor statului, ai partidelor politice și ai altor organizații care activează în Călărași au depus coloane de flori la Monumentul Eroilor, aflat la intersecția bulevardului Republicii cu strada Sloboziei. Tot cu această ocazie, prefectul județului Călărași, Valentin Barbu, a rostit mesajul Ministrului Apărării Naționale:

„Moment simbolic în istoria României, 25 octombrie este ziua de glorie și de cinstire pentru cei care, prin eroismul și jertfa lor, de-a lungul vremii, în uniforma Armatei Române, au pus mai presus decât propria lor viață soarta neamului românesc, îndeplinindu-și misiunea nobilă de a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a României ‘Armata este sprijinul cel dintâi și cel din urmă al unui neam’, ne spunea Simion Mehedinți. Iată-ne deci sărbătorind ziua eliberării ultimei palme de pământ românesc de sub ocupația străină când în urmă cu 77 de ani ostașii români au eliberat orașele Carei și Satu Mare. Astfel erau înlăturate consecințele odiosului Dictat de la Viena, prin care partea de nord-vest a Ardealului fusese smulsă din trupul țării. Aproximativ 58.000 de ostași români morți, răniți sau dispăruți au plătit atunci tributul de sânge al eliberării teritoriului românesc. Datorăm profund respect soldatului român din toate timpurile, soldat care a luptat și luptă cu toată ființa și puterea sa din patriotism și sentimentul datoriei. Marile sacrificii ale acestora au rămas, de multe ori, anonime pentru că numele lor, mai ales în acea perioadă, s-au pierdut. Ca și sângele în pământul sfânt al țării. Datorie și sacrificiu, iată cuvintele care definesc armata acestei țări. Ziua Armatei este cel mai potrivit moment pentru a ne exprima prețuirea față de toți cei care servesc patria sub culorile drapelului național, precum și recunoștința față de veteranii de război și militarii în rezervă și retragere. Este și o zi în care trebuie să ne înclinăm frunțile cu respect în memoria tuturor eroilor care au apărat interesele naționale cu prețul propriilor vieți. Niciodată, probabil, vreo instituție a statului român nu va ajunge la nivelul de recunoștință pe care românii îl au față de armată. Cu ocazia Zilei Armatei Române le mulțumesc tuturor acelora care pun pe primul loc iubirea de țară și binele comun, chiar dacă în plan personal trebuie să facă sacrificii. Militarii români sunt astăzi exemplul suprem al spiritului de sacrificiu și al iubirii de țară și de neam. Iar pentru acest lucru le datorăm respect și adâncă prețuire. La mulți ani Armatei Române!”.

De asemenea, primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a transmis un mesaj pe pagina sa: „Ziua de 25 octombrie reprezintă un moment de referinţă, atât pentru cei care poartă cu onoare şi mândrie uniforma militară cât şi pentru întregul nostru popor, constituind un excelent prilej de aducere aminte a sacrificiului ostașilor români din cel de-Al Doilea Război Mondial pentru apărarea ființei naţionale, a independenței şi integrității țării noastre. În urmă cu 77 de ani, pe 25 octombrie 1944, armata română a repurtat victoria finală în sângeroasele lupte duse pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupaţia horthystă. Astăzi, ne înclinăm cu respect cinstindu-i pe eroii care şi-au dat viaţa pentru atingerea idealului de libertate. Îi onorăm, totodată, pe veteranii de război care au luptat pentru ca noi să trăim într-o ţară independentă și modernă. În această zi deosebită, transmit urări de bine şi multă sănătate tuturor veteranilor de război precum și militarilor români care și-au pus viața în slujba patriei și a poporului. La mulţi ani bravei Armate Române!”.