Miercuri, 25 octombrie, Centrul Militar Judeţean Călăraşi, în colaborare cu Primăria Municipiului Călărași, a organizat manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române. Acestea au început la ora 10:00 și s-au desfăşurat la  Monumentul Eroilor din Al Doilea Război Mondial, situat la intersecția străzilor Sloboziei şi Republicii. În cadrul evenimentului s-a ţinut un ceremonial religios, urmat de discursuri, un scurt moment artistic şi depunerea coroanelor de flori la Monumentul Eroilor.

Ziua Armatei Române a fost marcată miercuri prin ceremonii militare și religioase, depuneri de coroane la mormintele și monumentele dedicate eroilor, precum și prin manifestări culturale tematice.

Ziua de 25 octombrie a fost declarată Ziua Armatei în 1959. Pe 25 octombrie 1944 armata română a eliberat oraşul Carei, ultima localitate din Transilvania de Nord eliberată de sub ocupaţia maghiară, începută pe 30 august1940 prin Dictatul de la Viena. Eliberarea oraşului Carei a coincis cu ziua de naştere a Regelui Mihai, acesta împlinind pe 25 octombrie 1944 vârsta de 23 de ani. Ca sărbătoare oficială, celebrarea Zilei Armatei Române pe 25 octombrie a fost instituită în 1 octombrie 1959, prin decret al Marii Adunări Naţionale. La acea vreme purta numele de “Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române” şi era denumită ca “sărbătoare militară şi populară”. Cu această ocazie, a fost arborat Drapelul național la sediile instituțiilor militare, s-a ridicat Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime și fluviale și vor fi organizate ceremonii militare și activități comemorative în toate garnizoanele din țară, în teatrele de operații și în țările în care România are acreditați atașați ai apărării, potrivit Ministerului Apărării Naționale.

 Mesajele oficialităţilor

George Iacob, prefectul județului Călărași: “Onorată asistență,

dragi militari activi, în rezervă și veterani de război,

Ziua Armatei Române a fost instituită pe 25 octombrie, în amintirea eliberării teritoriului național de sub ocupația horthysto-fascistă. În urmă cu 73 de ani, militarii noştri au eliberat prin luptă ‘ultima palmă de pământ sfânt al ţării’, aşa cum stă scris în Ordinul de Zi al generalului Gheorghe Avramescu. Raportând eliberarea patriei ca ‘misiune îndeplinită’, eroicii ostași români au transformat ziua de 25 octombrie într-o adevărată zi a demnităţii noastre naţionale. De Ziua Armatei ne gândim pios nu doar la militarii români care s-au jertfit în cel de-Al Doilea Război Mondial, ci și la aceia căzuți la datorie în Războiul de Independență din 1877, ori în Primul Război Mondial. În acele momente istorice, dar și în nenumărate altele, Armata s-a acoperit de glorie, acționând fără preget în apărarea intereselor poporului român. Armata Română şi-a făcut mereu datoria faţă de ţară și de aceea a devenit parte din ființa neamului, ca element al mândriei și demnității naționale, parte şi garant al libertăţii noastre. Indiferent de regimul politic, în toate momentele fierbinți ale istoriei naționale, Armata Română s-a pus în slujba ţării. Mereu în apărarea independenței, a suveranității și integrității țării, Armata Română reprezintă un element de elită al societăţii româneşti. Dovezile cele mai bune în acest sens sunt stima fără egal de care se bucură în țară, dar și aprecierea internațională obținută prin performanța acțiunilor din afara granițelor României. Stimați foști și actuali militari,

în calitate de reprezentant al Guvernului României în județul Călărași, cu bucurie și recunoștință vă dau onorul: Să trăiţi întru mulţi ani! Dumnezeu să binecuvânteze Armata Română, Dumnezeu să binecuvânteze patria noastră!”.

Daniel Ştefan Drăgulin, primarul municipiului Călăraşi:

Astăzi, când sărbătorim Ziua Armatei Române, transmit cele mai calde felicitări şi urări de succes în activitate întregului personal al Armatei, precum şi celor aflaţi în rezervă sau în retragere. Un gând special veteranilor Armatei Române! La mulți ani Armatei Române!”.

Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi: “Ținuta militară impune respect și admirație, iar când aceasta îmbracă onoarea și curajul ne inclinăm cu recunoștință în fața ei. Azi, 25 octombrie 2017, de Ziua Armatei Române, să purtăm în gând eroii și să-i aplaudăm pe cei care țin stindardul sus. La mulți ani!”.