În data de 26 iunie 2018, pe platoul din centrul oraşului vor avea loc manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Drapelului Naţional, începând cu ora 10:00. Drapelul naţional va fi coborât în seara zilei de luni, 25 iunie, la ora 20:00, şi dus la Biserica „Sfântul Nicolae”, unde va sta pe timpul nopţii.

 

Marţi, 26 iunie, începând cu ora 09:00, va fi oficiată o slujbă de sfinţire a drapelului naţional, apoi Garda de Onoare va ajunge cu drapelul în faţa Primăriei Municipiului Călăraşi.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această zi este marcată de către autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

Constituţia României prevede la articolul 12, alineatul 1 că „Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu”. Drapelul este foarte asemănător cu drapelul civil al Andorrei şi cel de stat al Ciadului, neavând însă nicio legătură cu acestea. Asemănarea cu drapelul Ciadului, care diferă de drapelul românesc doar prin nuanţa uşor mai închisă a fâşiei albastre (indigo, în loc de cobalt cum e la cel românesc), a stârnit discuţii la nivel internaţional: ambasada Ciadului de la Moscova a înaintat Organizaţiei Naţiunilor Unite un protest oficial, prin care cerea ca drapelul României să nu mai fie arborat la ONU, protest respins deoarece existenţa tricolorului vertical albastru-galben-roşu ca drapel al României este anterioară existenţei statului Ciad.

Tricolorul românesc este, de asemenea, înrudit cu cel al Republicii Moldova, acesta din urmă având însă o proporţie diferită (1:2 în loc de 2:3), un albastru mai deschis şi stema ţării în centru.