Municipiul și județul Călărași au fost gazdele unor evenimente deosebite în data de 9 mai 2018. Astfel, Muzeul Dunării de Jos a desfășurat simpozionul intitulat „Independența României, premisă a Marii Uniri”, Muzeul Municipal a derulat simpozionul „Europa-Casa Noastră”, iar Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” şi Şcoala Gimnazială Nr. 1 Jegălia au sărbătorit Ziua Europei, Ziua Independenței României și victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial.

 

„Independența României, premisă a Marii Uniri”, sărbătorită de Muzeul Dunării de Jos Călăraşi

 

În cadrul Secției Arheologie a Muzeului Dunării de Jos Călărași a avut loc evenimentul „Independența României, premisă a Marii Uniri”. Prin această acțiune s-a celebrat unul dintre cele mai importante manifestări din istoria României, respectiv obținerea Independenței de stat, care, alături de proclamarea monarhiei, la data de 10 mai 1881, premerg marelui moment de la 1 decembrie 1918. Evenimentul s-a încadrat în Programul Centenarul Marii Uniri.

Prezenți la acțiune au fost profesor doctor Constantin Tudor, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași, Valentin Barbu, criticul de artă Ana Amelia Dincă, elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială „Carol I” şi Şcoala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” din Călăraşi. Prin organizarea acestui simpozion s-au marcat 141 de ani de la obţinerea Independenţei de stat a României, eveniment de o deosebită însemnătate şi cu o puternică rezonanţă pentru istoria românilor.

Manifestarea a fost deschisă de profesor Constantin Tudor, care le-a vorbit elevilor despre cât de important este acest eveniment istoric pentru români. Elevii Liceului Mihai Teoretic „Mihai Eminescu” au caracterizat marile personalități ale vremii, criticul de artă Ana Amelia Dincă a prezentat „Independenţa României, reflectată în arta plastică”, iar elevii Școlilor Gimnaziale „Tudor Vladimirescu” și „Carol I” au prezentat diverse programe artistice. Pe tot parcursul manifestării s-a desfăşurat un atelier de creaţie susţinut de muzeografii Secţiei Arheologie. Sărbătoarea s-a încheiat cu proiecţia filmului documentar „Războiul de Independenţă”.

 

Simpozionul „Europa-Casa Noastră”, organizat la Muzeul Municipal Călăraşi

 

Muzeul Municipal Călărași a găzduit un simpozion în care au fost prezentate principalele evenimente legate de formarea Uniunii Europene. Simpozionul a fost coordonat de profesor Constantin Tudor, rectorul Universității populare „Petre V. Haneș”.

Prezenți la manifestare au fost primarul municipiului Călăraşi, Daniel Ștefan Drăgulin, prefectul județului, George Iacob, directori ai școlilor călărășene, profesori de istorie și elevi. Simpozionul dedicat marcării Zilei Europei a fost organizat sub egida Centenarului Marii Uniri, fiecare prezentare a școlilor participante urmând să conțină și date specifice despre țara noastră.

Evenimentul s-a încheiat printr-o expoziție prin intermediul căreia opt școli gimnaziale din Călărași au prezentat câte o țară din Uniunea Europeană. Școlile au pregătit câte o prezentare care a fost susținută de o echipă reprezentativă de elevi.

Biblioteca Judeţeană „Alexandru Odobescu” a sărbătorit evenimentele istorice alături de Şcoala Gimnazială „Iancu Rosetti” Roseţi şi de Centrul de Zi pentru Persoane cu Handicap Călărași.

Biblioteca Județeană a organizat mai multe activități în data de 9 mai 2018. Astfel, Filiala Orizont din cadrul instituției culturale a marcat, în cadrul parteneriatului încheiat cu biblioteca din comuna Roseți, întreita sărbătoare a zilei de 9 Mai: Ziua Europei, Ziua Independenței României și Ziua sfârșitului celui de-Al doilea Război Mondial. La această festivitate au fost prezenți elevii clasei a III-a, coordonați de profesoara Daniela Râjnoveanu și elevii clasei a VIII-a A, îndrumaţi de profesoara Virginia Narcisa Manole. Au participat la această acțiune și reprezentanții Primăriei Comunei Roseți și cei ai Școlii Gimnaziale „Iancu Rosetti” Roseți.

Bibliotecarele au poposit și la Centrul de Zi pentru Persoane cu Handicap Călărași, unde, în colaborare cu Şcoala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”, au organizat evenimentul „Călător în Europa”. Prin această acţiune s-au marcat şi promovat rezultatele Uniunii Europene: pace, cooperare economică, libera circulație. Pentru că Ziua UE înseamnă o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinței de solidaritate, o zi a marii comunități din care fac parte toți cetățenii Uniunii Europene, printre activitățile care au avut loc s-au numărat: plimbare cu bărcuța pe harta Europei prin țările UE, incursiune în istoria integrării în Uniunea Europeană, confecționare bărcuțe origami și stegulețe. La final, toţi cei prezenţi au intonat imnul „Odă bucuriei”.

 

Elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Jegălia, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare

 

 „Suntem copiii Europei!”, acesta a fost mesajul transmis în cadrul activității organizate cu ocazia Zilei Europei, de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Jegălia, care au ales să celebreze împreună această zi.

Evenimentul nu a uitat să marcheze și ceea ce este important pentru România, respectiv Ziua Independenței de Stat, proclamată în 1877, și victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, sărbătorite în aceeași zi cu Ziua Europei, evenimente despre care directoarea școlii, profesoara de istorie Cristina Dumitru, a prezentat elevilor un discurs cu privire la cele două entități: România și Europa. De asemenea, le-a vorbit despre modul în care Uniunea Europeană își face simțită prezența la nivel de învățământ, prin programele Erasmus și la nivel de administrație publică locală, prin fondurile structurale. Astfel, programul a debutat cu intonarea imnului Uniunii Europene.

De asemenea, atât preşcolarii de la Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Jegălia, coordonaţi de educatoarea Mădălina Olteanu, cât şi elevii claselor V-VIII, îndrumați de profesoarele Marilena Dobre și Jenica Vasile, au participat la o sesiune de desene și postere, unde, ajutați de imaginație, creativitate și talent, au realizat cele mai reușite desene care au transmis, prin simplitatea lor, mesaje de solidaritate și prietenie între popoarele Europei. De asemenea, elevii de gimnaziu au evocat, în colajele lor, țări din Europa care au legătură cu preferințele și visurile lor. Și elevii clasei a II-a A, pregătiţi de învățătoarea Lenuța Paraschiv, au marcat Ziua Europei prin activități ce au vizat iniţierea copiilor în cunoaşterea unor simboluri UE (imn, drapel, monedă), cunoaşterea ţărilor membre, a unor atracţii turistice, a tradiţiilor, a limbilor vorbite. Aceștia au adresat prin versuri, mesaje Europei. La final au înălțat baloane personalizate.

„Ne-am propus ca prin această activitate să atingem următoarele obiective: cunoaşterea şi promovarea valorilor Uniunii Europene precum demnitatea, libertatea, democraţia, egalitatea, respectarea drepturilor omului, cunoaşterea culturii ţărilor membre UE, promovarea educaţiei pentru cetăţenia europeană, îmbogăţirea cunoştinţelor copiilor despre ţările partenere. Prin aceste activități vrem să demonstrăm că Europa se găsește în inima fiecăruia dintre noi”, a declarat directoarea școlii Gimnaziale Nr.1 Jegălia, Cristina Dumitru.