Ziua Internaţională a Mării Negre este sărbătorită în fiecare an, pe 31 octombrie. Aceasta este data la care, în anul 1996, cele şase ţări riverane Mării Negre, respectiv Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina, au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră, document ce conţine cel mai complet set de strategii şi măsuri pentru salvarea şi reabilitarea Mării Negre.

Astfel, joi, 31 octombrie, la sala AEL a Școlii Gimnaziale ,,Iancu Rosetti” din comuna Roseți a fost marcată această zi printr-o amplă acțiune prin intermediul căreia s-a urmărit conștientizarea  adoptării unui comportament pozitiv și responsabil față de mediu în general și față de cel marin, în special.

Activitatea a fost deschisă de profesoara de geografie Diana Grigoriu, care a prezentat elevilor participanți un film tematic intitulat „Mediul marin – fascinația adâncurilor”, o incursiune în ecosistemul Mării Negre. În cadrul activității elevii au răspuns interactiv întrebărilor legate de poluarea mării, prevenirea acesteia și beneficiile pe care ni le aduce. Răspunsurile au fost diverse, elevii evidențiind faptul că educația ecologică este importantă și trebuie făcută mai întâi în familie și apoi în școală, importante fiind și participările la activități de voluntariat.

Profesoara de limba română Virginia Narcisa Manole a coordonat momentul poetic „Emoție la malul Mării Negre”, o captivantă incursiune prin versurile poeților Mihai Eminescu („Dintre sute de catarge”), Emilia Plugaru („Marea”), Tatiana Stepa („Rugă la Marea Neagră”)  George Meniuc („Să ai marea la picioare”). Au recitat elevi ai clasei a V-a B.

În cadrul acțiunii s-au realizat desene tematice „Marea in culorile toamnei”, coordonator fiind profesoara de desen Lucreția Vasile. Colajele, machetele și posterele făcute de elevii claselor a V-a A şi a V-a B au fost expuse în Centrul de Documentare şi Informare al unităţii de învăţământ.

Toți elevii au fost felicitați de directorul Școlii Gimnaziale ,,Iancu Rosetti”, profesorul Daniel Felea, pentru implicare și pentru talentul de care au dat dovadă.