În fiecare an, pe 3 decembrie, la nivel mondial, este celebrată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Sever (CSCCHS) Călărași, Căsuţa de Tip Familial (CTF) Făurei (Ulmu) și Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești, din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Călărași, au marcat această zi printr-o serie de evenimente privind promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și incluziunea lor socială.

 

De Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, directoarea DGASPC, Doiniţa Nicolae, prezentă la acţiunea organizată de CSCCHS Călărași, i-a felicitat pe copii și le-a mulțumit celor care îi îngrijesc.

„Doresc să urez un sincer ‘La mulţi ani!’, în această zi deosebită, semenilor noştri cu nevoi speciale. Totodată, doresc să adresez felicitări tuturor colegilor care pun suflet în tot ceea ce fac, pentru  aceşti copii minunaţi”, a spus Doiniţa Nicolae, directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călărași. Evenimentul a fost coordonat de șefa centrului, Daniela Arbagic, iar la manifestare a răspuns prezent și secretarul județului, Emil Mușat.

„Toţi avem nevoi. Dar, printre noi sunt şi ei, cei cu nevoi speciale. Dacă azi este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilităţi, atunci este, bineînţeles, ziua oamenilor speciali. Astfel, într-o mai mare măsură, trebuie să ne îndreptăm gândul spre dumneavoastră, cei care aveţi grijă de oamenii cu nevoi speciale. Dacă nu aţi fi dumneavoastră, nu ştiu ce ar fi viaţa lor. Toţi sunteţi beneficiarii gândurilor de recunoştinţă din partea noastră,  pentru că existaţi”, a afirmat Emil Muşat.

În cinstea sărbătoriţilor a fost servit un delicios tort, iar copiii au dansat, cu veselie, pe ritmurile muzicale pe care le îndrăgesc. De asemenea, copiii de la CTF Făurei au participat duminică, 3 decembrie, la un spectacol dedicat lor, susţinut de către membrii Ansamblul Folcloric “Spicul” Dorobanţu, ce a cuprins dansuri populare românești.  Acțiunea s-a desfășurat la Căminul Cultural din comuna Ulmu, la aceasta participând și persoane din comunitate. Un eveniment similar a fost organizat şi ieri, 4 decembrie, la Centrul de Plasament Modulat de Tip Familial pentru Copilul cu Handicap Sever din municipiul Oltenița, urmând ca astăzi, 5 decembrie, să aibă loc şi o activitate frumoasă la Centrul de Îngrijire și Asistență Ciocănești.

Ziua de 3 decembrie a fost adoptată de Organizația Națiunilor Unite în anul 1992, iar marcarea acestei zile are ca obiectiv promovarea înțelegerii problemelor legate de dizabilitate și mobilizarea susținerii demnității, drepturilor și bunăstării persoanelor cu dizabilități.

 

Oana CĂLIN

observatorcl@gmail.com