5 iunie este o zi specială pentru învăţământul din România: în această zi se serbează Ziua Învăţăţorului.

În data de 9 octombrie 2007, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 203 voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi trei abţineri, proiectul de lege privind instituirea Zilei Învăţătorului pe data de 5 iunie a fiecărui an. Această dată a fost stabilită prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007, manifestarea urmând a avea un caracter educaţional, naţional, apolitic şi cultural.

Ziua de 5 iunie poartă semnificaţia zilei de naştere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc.

Potrivit actului normativ, Ziua Învăţătorului este sărbătorită în toate unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale din sistemul românesc, iar Ministerul Educaţiei şi alte instituţii abilitate ale statului acordă premii, distincţii, medalii şi titluri onorifice cadrelor didactice şi elevilor.

 

Mesajul primarului muncipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin

 

„Ziua de astăzi este dedicată celor care ne-au format în primii ani de școală. Stimați învațători, vă mulțumesc, în numele meu și al comunității călărășene, pentru devotamentul și răbdarea pe care le manifestați zi de zi, în slujba învățământului călărășean! La mulți ani!”.

 

 

Mesajul ministrului Educaţie Naţionale, Monica Cristina Anisie

 

„5 iunie, Ziua Învățătorului! Cu drag, cu bucurie și emoție ne ducem cu gândul la prima zi de școală, la copilărie, la începuturi. La mulți ani, doamna învățătoare! La mulți ani, domnule învățător!”.

 

Mesajul prim-ministrului României, Ludovic Orban

 

„Le urăm astăzi ‘La mulți ani!’ învățătorilor, oameni care prin munca lor pun bazele educaţiei şcolare, generație după generație. Fiecare dintre noi își amintește primii ani de școală și chipul învățătorilor care ne-au inițiat în tainele scrisului și cititului, ne-au învăţat să socotim și ne-au insuflat setea de cunoaștere. După părinți, învățătorii devin pentru mulţi copii adevărate modele. Societatea românească a cultivat în mod tradițional respectul față de dascăli, care la rândul lor, s-au dedicat cu multă implicare și răbdare în educaţia generațiilor de copii. Succesul celor pe care i-au călăuzit în primii ani de școală este și succesul lor, al învățătorilor, pentru că au știut să dezvolte aplecarea către cunoaștere a copiilor. Învățământul românesc ține pasul cu timpul și trebuie să răspundă nevoilor de adaptare. Criza sanitară impune noi coordonate fiecărei profesii, cu atât mai relevante pentru procesul de educație, care, într-o măsură covârșitoare, s-a mutat în mediul online. Ca autorități înțelegem pe deplin și sprijinim aceste transformări, prin asigurarea de tablete copiilor cu o situație socială mai dificilă. La nivel guvernamental, vrem să ne asigurăm că startul generațiilor actuale de copii dispune de toate condițiile pentru a fi un bun început în actul educațional, cu tot ceea ce implică acest lucru. Însă, pentru un proces de învățământ de calitate este nevoie de harul și vocația dascălilor, de implicarea și profesionalismul celor care îi formează pe micii învățăcei. Îmi exprim aprecierea și încrederea în munca învățătorilor și le doresc ca roadele muncii lor să dea cât mai curând contur României educate pe care ne-o dorim!”.