Ziua Limbilor Europene, marcată la Şcoala Gimnazială „Mircea Vodă” Călăraşi

Ziua Limbilor Europei este o iniţiativă a Consiliului Europei și celebrează diversitatea lingvistică, atrăgând atenţia publicului asupra importanţei învăţării limbilor străine, cheia unei mai bune comunicări interculturale. Organizată pentru prima dată în anul 2001, aceasta reprezintă o ocazie de a reaminti varietatea și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa și de a încuraja învățarea limbilor străine pe tot parcursul vieții.

 

Ziua de 26 septembrie, însemnată în calendar ca fiind Ziua Europeană a Limbilor, a fost sărbătorită la Școala Gimnazială „Mircea Vodă” Călărași, cu acordul direcțiunii școlii, în special al directoarei Alina Lotrea și prin implicarea directă a profesoarei de limbă franceză, Anda-Diana Iordache.

„Deși trăim vremuri tulburi în ceea ce privește fenomenul pandemiei, măștile nu au fost un impediment pentru ca elevii claselor a V-a A, B şi C și a VI-a A şi B să își poată exprima sentimentele sincere pentru însemnătatea acestei zile și pentru limba franceză, în special. Fiind un început de an școlar mai atipic, acțiunea s-a rezumat la prezentarea unui interesant PowerPoint ale cărui slide-uri au încântat  copiii participanți : ‘Qu’est-ce que la Journée Européenne des Langues?’, ‘Apprendre des langues… pourquoi faire?’, ‘Chansons-Hymne et Ode à la Francophonie’, ‘Les drapeaux des pays européens’, ‘Le plurilinguisme’ etc.”, a declarat profesoara Anda-Diana Iordache.

Acțiunea s-a derulat într-un mod interactiv și dacă un strop de bucurie s-a impregnat pe chipul elevilor participanți, atunci profesoara Anda Iordache  trebuie să fie mândră că se poate implica și se poate dărui într-o unitate școlară de prestigiu ca cea care poartă sigla Școala Gimnazială „Mircea Vodă” Călărași.

Elevii au înțeles la sfârșitul activității că în cadrul societăţii angrenate într-un proces continuu de globalizare, stăpânirea limbilor străine semnifică pentru orice elev  mai multe şanse: șansa de a studia, de a călători sau de a interacționa cu alți tineri din orice colț al Europei.

Ca o concluzie, acțiunea „Fêtons les langues européennes!”, cu beneficiile ei educative, se înscrie fericit în ceea ce pedagogia modernă numește „noile educații”, iar cunoașterea limbilor străine trebuie să fie un atu pentru toți tinerii europeni ai secolului al XXI-lea.