Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a desemnat ziua de 22 martie ca fiind Ziua Mondială a Apei. Această zi se celebreazp încă din anul 1993. UN-Water (Grupul ONU pentru Apă) a stabilit pentru anul 2018 tema evenimentului ca fiind: „Soluții naturale pentru apă”.

Ecoaqua Călărași şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecoaqua Călărași au hotărât să sărbătorească această zi printr-o serie de acțiuni în parteneriat cu mai multe instituții din județ.

Acțiunile se vor desfășura la sediile Consiliului Județean, Primăriei Municipiului Călărași, Centrului Județean de Cultură şi Creaţie, Muzeului Municipal Călărași, Muzeul Dunării de Jos și al Bibliotecii Județene „Alexandru Odobescu” din Călărași.

În cadrul evenimentului sunt programate o conferință, diverse concursuri și expoziții tematice și o expoziție de produse, echipamente și soluții tehnologice pentru domeniul apă – apă uzată. Astfel, în cadrul conferinței organizate cu această ocazie vor avea loc: prezentarea proiectului implementat prin fonduri europene Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) – „Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată pentru aria de operare a operatorului regional în judeţele Călăraşi şi Ialomiţa, în perioada 2014 – 2020”, proiect ce constă în investiții pentru tratarea și distribuția apei și colectarea și epurarea apelor uzate. Proiectul va fi implementat în județele Ialomița și Călărași în zonele urbane și rurale. Va avea drept rezultat conectarea la sisteme alimentare cu apă și canalizare a populației din aceste zone astfel încât să se realizeze conformarea cu prevederile directivelor Uniunii Europene relevante; prezentarea lucrării „Istoria apei”, realizată de Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” din Călăraşi împreună cu Muzeul Dunării de Jos; luări de cuvânt pe tema apei ale unor personalități din mediul academic (profesori universitari din cadrul Universității Tehnice de Construcții din București și Universității Politehnice din București) şi expuneri ale furnizorilor de tehnologii din domeniul apă potabilă/canalizare – epurare.

Concursuri și activități, organizate în perioada premergătoare evenimentului

În perioada premergătoare evenimentului se vor desfășura o serie de concursuri și activități ce vor fi premiate la finalul evenimentului: Concursul „Graf – Apa” – concurs graffiti pe echipe (se vor face grafitii în staţia de epurare); Concursul „Pict -Apa” – concurs pictură pe pânză (vor fi trei categorii de vârstă: 5 – 7 ani, 7 – 10 ani şi peste 10 ani), picturile vor fi expuse la Muzeul Municipal Călăraşi; Concursul „Foto – Apa” – concurs de fotografii în care apa va fi principalul exponent (concursul va fi anunţat pe Facebook, vor fi primite fotografiile în format electronic, iar cele mai reuşite vor fi listate şi expuse în cadrul Muzeului Municipal Călăraşi); Concursul „Desen -Apa” – concurs desene pe hârtie/carton (participă elevi, pe trei categorii de clase: I – IV, V – VIII, IX – XII); Concursul „Cola – Apa” – concurs colaje; Concursul „Machet – Apa” – concurs de machete; sesiune de referate/prezentări tip .ppt „Apa în ştiință”; secțiune dedicată iubitorilor de limbi străine, compusă din activități interactive în limba engleză având ca temă apa (debate, speech, etc.) şi eseuri și prezentări în limba franceză.

Expoziții tematice, la Muzeul Dunării de Jos și la Biblioteca Județeană

Muzeul Dunării de Jos și Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” din Călăraşi vor realiza expoziții tematice. Furnizorii de echipamente și tehnologii din domeniul apei potabile, canalizării și epurării vor organiza o expoziție de produse și soluții tehnologice de interes. La eveniment sunt invitați să participe, alături de reprezentanții autorităților locale din județ (primari, consilieri locali, etc.), și reprezentanții operatorilor de apă – canal și cei ai asociațiilor de dezvoltare intercomunitară din domeniul apei și apei uzate din întreaga țară.