În data de 15 aprilie 2021, cu ocazia Zilei Mondiale a Artei, care a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului și inventatorului Leonardo da Vinci, Muzeul Dunării de Jos a găzduit lucrările vizuale ale artiștilor din Călărași, Slobozia și București.

Bine ați venit! Vernisăm astăzi un nou ‘Salon de primăvară’, am ajuns la a șasea ediție desfășurată la Muzeul Dunării de Jos. Ne-am bucurat de-a lungul acestor ani de o prezență din ce în ce mai mare a artiștilor, atât artiști călărășeni, cât chiar și din județele limitrofe, chiar și din București, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici și nu numai. Alături de noi astăzi, ca de fiecare dată, este criticul de artă Ana Amelia Dincă, ne va prezenta expoziția și artiștii participanți”, a fost întâmpinarea rostită de către managerul muzeului, arheolog doctor Valentin Parnic.

Artistul plastic Victor Grigore a ținut o cuvântare despre importanța zilei de 15 aprilie în istorie: „‘Salonul de primăvară’, din întâmplare, are loc pe 15 aprilie, care este și Ziua Mondială a Artei. Pe 15 aprilie s-a născut Leonardo da Vinci. Salonul din primăvara aceasta este un salon foarte bogat, cu numeroase lucrări: peste 60 de lucrări, aproximativ 30 de artiști. Lucrările sunt realizate în tehnici diferite, de la pictura figurativă care pleacă de la o imagine reală, până la lucrări abstracte, lucrări de grafică, artă modernă. Le mulțumim artiștilor din București care au trimis lucrări, chiar dacă nu au venit la vernisaj, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici și invitaților din Slobozia.

După cum i-a obișnuit de fiecare dată pe cei prezenți, Ana Amelia Dincă, critic de artă, a vorbit despre lucrările expuse: „Astăzi este într-adevăr Ziua Artelor și ziua lui Leonardo da Vinci, dar astăzi s-a născut și Zamfir Dumitrescu, dispărut de curând, pe 6 februarie, unul dintre marii noștri artiști, vestitul profesor de perspectivă artistică al Academiei Naționale de Artă din București, cel care ne-a lăsat niște scrieri teoretice foarte importante despre perspectivă. Dintre ele aș dori să amintesc acum ‘Ars perspectivae’, una dintre cele mai bune cărți ale domeniului, nu numai de la noi. ‘Salonul de primăvară 2021’ este o bucurie pentru fiecare dintre noi că ne revedem sănătoși. Este o bucurie și din punct de vedere estetic datorită faptului că simezele Muzeului Dunării de Jos adună artiști locali, dar și artiști de importanță națională. Inițial, acest Salon a pornit de la o manifestare călărășeană și iată că, în acest moment, chiar artiști români din diaspora sunt în cadrul Salonului nostru.

Din ce în ce mai mulți artiști profesioniști se îndreaptă către manifestările plastice de la Călărași, iar Salonul de primăvară este o expoziție de grup importantă care se înscrie în categoria manifestărilor naționale de anvergură. Anul acesta observ că lucrările sunt de o înaltă ținută estetică, artiștii sunt din ce în ce mai selectivi, iar zona tehnicilor reprezintă fiecare identitate creatoare în parte. Ulei pe pânză, grafică, experimente care nu sunt percepute la o primă analiză. Observăm că, în acest moment, există un dialog între tânăra generație și artiștii mai experimentanți, în zona aceasta nelipsind experimentul artistic. Așa cum se întâmplă de fiecare dată la expozițiile de grup, demersul figurativ și cel non-formal se alătură, dar întotdeauna am remarcat că la saloanele de la Călărași există un drum al filierei moderne a discursului artistic. Chiar dacă lucrările aparțin zonei non-figurative, drumul pe care artiștii merg este cel al modernismului și post-modernismului. Temele sunt foarte variate, de la interpretări care merg spre abstract până la mai vechile abordări care țin de zona portretului, peisajului, naturii statice; fiecare compoziție reprezentând viziunea artistului, opțiunea sa plastică și experiența pe care o are.

Îi felicit pe toți artiștii care sunt prezenți în acest Salon, în primul rând pentru perseverența lor, pentru dragostea și dorința de a fi împreună în puținele momente de peste an când se desfășoară manifestările de grup de la Muzeul Dunării de Jos”.