Ziua Națională a României, care este plină de încărcătură istorică pentru românii de pretutindeni, a fost sărbătorită la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Jegălia.

Momentul de sărbătoare a fost marcat de copii prin activități deosebite care s-au desfășurat pe parcursul mai multor zile. Potrivit directoarei instituţiei de învăţământ, Dumitru Cristina, au fost realizate activități între elevii de gimnaziu și cei mici. Elevii mai mari le-au vorbit celor mici despre simbolul țării noastre- drapelul tricolor, despre semnificația și importanța acestuia pentru țara noastră, cum e localizată țara noastră pe globul pământesc și ce înseamnă granițele. Tot împreună, elevii au aprofundat mica lecție de istorie și învățăceii au vorbit despre Unire și despre conducătorii țărilor românești care s-au unit într-un singur stat numit România. Au vizionat un film despre Marea Unire și au realizat insigne, steaguri tricolore, au pictat și au realizat colaje inspirate de această sărbătoare. Au căutat împreună ilustrații și informații despre Unire și au colorat imagini specifice evenimentului, care le-au captat atenția.

Activitatea a fost coordonată de  directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Jegălia, Dumitru-Cornelia Cristina, care le-a vorbit elevilor și despre tradițiile specifice țării noastre, pentru a-i ajuta să înțeleagă de ce ne diferențiem de alte popoare, punând în valoare costumele populare pe care elevii școlii le-au purtat cu mândrie în cadrul programului artistic care a transmis multă emoție celor prezenți: copii, părinți, cadre didactice. Elevii, sub îndrumarea cadrelor didactice, au pregătit cântece, poezii și dansuri populare românești pline de bucurie. Prin activitățile desfășurate, cadrele didactice implicate au pus în valoare cunoștințele lor despre valorile trecutului și prezentului, valori autentice, de spirit și trăire românească. Este vorba despre: profesor învăţământ primar Petruța Ilie, profesor învăţământ primar Daniela Crăciun, învăţător Daniela Șerban, învăţător Vasilică Ion, profesor Jenica Vasile, profesor Adrian Oprea, învăţător Elena Iosif, învăţător Elena Oprea, profesor învăţământ primar Lenuța Paraschiv (responsabil activități extracurriculare), profesor Marilena Dobre (consilier educativ). “Proiectul ‘România, țara mea’ a avut ca scop trezirea sentimentelor de mândrie şi preţuire a istoriei neamului românesc, de păstrare a tradiţiilor şi obiceiurilor străbune și cultivarea dragostei pentru locurile natale prin cunoaşterea localității și a țării. De asemenea, pentru a explora personal și pentru a înțelege simbolistica acestei zile, intenționăm să îi însoțim pe copii la o paradă militară organizată cu prilejul acestei sărbători, înțelegând astfel, ce se întâmplă acolo, de ce și ce înseamnă ei pentru România,”, a precizat directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Jegălia, Dumitru Cristina.